SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Dryckerna som ökar risken för tarmcancer – hos kvinnor

11 maj, 2021 
kvinna sitter på gym med en sportdryck i handen
Kvinnor under 50 år drabbas allt oftare av tarmcancer. Nu tror forskare att ökningen kan kopplas till de här fyra dryckerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Tarmcancer ökar snabbt i många I-länder, framför allt hos personer under 50 år. I Sverige är det idag den tredje vanligaste cancerformen efter bröst- och prostatacancer. Även här ser man en ökning, främst bland kvinnor och yngre.

Nu tror forskare att de kan ha hittat en tänkbar koppling till ökningen: konsumtionen av läsk och andra sockersötade drycker.

Så många läsk om dagen ökar cancerrisken

Man har sett att mer än två sockrade drycker per dag under uppväxten fördubblar risken för en kvinna att drabbas av tjocktarmscancer före 50 års ålder.

I studien, som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften Gut, såg man att risken för att få tarmcancer före 50 års ålder ökade med 16 procent för varje läsk (eller motsvarande dryck) en kvinna drack per dag.

När man tittade på tonåringar mellan 13 och 18 år, såg man att för varje läsk man drack per dag, ökade risken för att få tarmcancer före 50 års ålder med 32 procent.

Annons

De drycker man tittade på, förutom läsk med socker, var sockersötade fruktdrycker, energidrycker och sportdrycker.

Här är drycken som skyddar mot tarmcancer

Forskarna menar att det framförallt under uppväxten är viktigt att ersätta läsk med nyttigare alternativ i så hög grad som möjligt. Bara genom att byta ut en daglig läsk mot ett glas mjöl istället kan man sänka tarmcancerrisken senare i livet hos tonåringar. Mjölk ger ett viktigt tillskott av kalcium, som kan skydda mot tarmcancer.

I studien deltog över 90 000 kvinnor som följdes under 24 års tid.

Foto: TT

Annons