Dryckerna som ökar risken för tarmcancer – hos kvinnor

kvinna sitter på gym med en sportdryck i handen
Så blir du sockerfri på 7 dagar
1:41

Efter reklamen: Så blir du sockerfri på 7 dagar

(1:41)

Slå på ljud

Tarmcancer ökar snabbt i många I-länder, framför allt hos personer under 50 år. I Sverige är det idag den tredje vanligaste cancerformen efter bröst- och prostatacancer. Även här ser man en ökning, främst bland kvinnor och yngre.

Nu tror forskare att de kan ha hittat en tänkbar koppling till ökningen: konsumtionen av läsk och andra sockersötade drycker.

Så många läsk om dagen ökar cancerrisken

Man har sett att mer än två sockrade drycker per dag under uppväxten fördubblar risken för en kvinna att drabbas av tjocktarmscancer före 50 års ålder.

Forskning: Så skadligt är energidryck för din hälsa

I studien, som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften Gut, såg man att risken för att få tarmcancer före 50 års ålder ökade med 16 procent för varje läsk (eller motsvarande dryck) en kvinna drack per dag.

När man tittade på tonåringar mellan 13 och 18 år, såg man att för varje läsk man drack per dag, ökade risken för att få tarmcancer före 50 års ålder med 32 procent.

De drycker man tittade på, förutom läsk med socker, var sockersötade fruktdrycker, energidrycker och sportdrycker.

Här är drycken som skyddar mot tarmcancer

Forskarna menar att det framförallt under uppväxten är viktigt att ersätta läsk med nyttigare alternativ i så hög grad som möjligt. Bara genom att byta ut en daglig läsk mot ett glas mjöl istället kan man sänka tarmcancerrisken senare i livet hos tonåringar. Mjölk ger ett viktigt tillskott av kalcium, som kan skydda mot tarmcancer.

I studien deltog över 90 000 kvinnor som följdes under 24 års tid.

Foto: TT

Utvald läsning