SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Forskning: Så skadligt är energidryck för din hälsa

21 feb, 2017 
Skippa energidryck!
Dricker du energidryck för att piggna till? Dags att sluta med det – det är farligare än man tidigare trott.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många är vi som vänder oss till energidrycker av olika märken för att få en energikick, kanske när vi tränar eller runt klockan 15-dippen när energinivån är som lägst.

Dessa drycker innehåller stora mängder av koffein och socker – vilket påverkar kroppen rätt rejält.

En ny studie från danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, visar att omkring 42 procent av de som druckit energidryck har känt av biverkningar, varav en del rätt otrevliga.

I studien undersöktes 3682 personers vanor av att dricka energidryck, och det skrämmande resultatet visar på en rad biverkningar och följdsjukdomar.

Några vanliga biverkningar är rastlöshet, sömnbesvär och hjärtklappning, som följd av de höga koffeinhalten enligt studien.

Läs också: Varningen: Ge aldrig denna dryck till ett barn!

Andra, liknande, studier har också sett biverkningar som:

  • Huvudvärk och migrän
  • Allergiska reaktioner
  • Depression och ångest
  • Frigörande av stresshormoner
  • Beroende

De flesta symptomen kan botas eller gå tillbaka av sig själva, men det bästa är kanske att sluta dricka dryckerna helt. Men det finns även andra risker: ”Ett förhöjt intag av läskedrycker med socker ökar risken för fetma, typ 2-diabetes, karies och tanderosion”, skriver man i studien. Och många av oss tror säkert att energidrycker är nyttigare än läsk – men faktum är att vanliga energidrycker kan innehålla 10-30 procent MER socker än läsk.

Annons

Läs också: 5 anledningar att skippa lightläsk

Det verkar också som att vår konsumtion har ökat – år 2010 var bara 15 procent av de sålda energidryckerna på flaskor med 50 cl. I dag är samma siffra nästa 50 procent.

Det danska livsmedelsverket vill nu åter varna föräldrar för att ge dessa drycker till sina barn, då deras små kroppar inte kan hantera vare sig mängden socker eller koffein.

Källa: Newsnerfoedevarestyrelsen.dk

Foto: Thinkstock

 

3 saker du borde veta om energidrycker

Läs också: 3 saker du borde veta om energidrycker

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons