Forskning: Så skadligt är energidryck för din hälsa

Skippa energidryck!

Många är vi som vänder oss till energidrycker av olika märken för att få en energikick, kanske när vi tränar eller runt klockan 15-dippen när energinivån är som lägst.

Dessa drycker innehåller stora mängder av koffein och socker – vilket påverkar kroppen rätt rejält.

En ny studie från danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, visar att omkring 42 procent av de som druckit energidryck har känt av biverkningar, varav en del rätt otrevliga.

I studien undersöktes 3682 personers vanor av att dricka energidryck, och det skrämmande resultatet visar på en rad biverkningar och följdsjukdomar.

Några vanliga biverkningar är rastlöshet, sömnbesvär och hjärtklappning, som följd av de höga koffeinhalten enligt studien.

Läs också: Varningen: Ge aldrig denna dryck till ett barn!

Andra, liknande, studier har också sett biverkningar som:

  • Huvudvärk och migrän
  • Allergiska reaktioner
  • Depression och ångest
  • Frigörande av stresshormoner
  • Beroende

De flesta symptomen kan botas eller gå tillbaka av sig själva, men det bästa är kanske att sluta dricka dryckerna helt. Men det finns även andra risker: ”Ett förhöjt intag av läskedrycker med socker ökar risken för fetma, typ 2-diabetes, karies och tanderosion”, skriver man i studien. Och många av oss tror säkert att energidrycker är nyttigare än läsk – men faktum är att vanliga energidrycker kan innehålla 10-30 procent MER socker än läsk.

Läs också: 5 anledningar att skippa lightläsk

Det verkar också som att vår konsumtion har ökat – år 2010 var bara 15 procent av de sålda energidryckerna på flaskor med 50 cl. I dag är samma siffra nästa 50 procent.

Det danska livsmedelsverket vill nu åter varna föräldrar för att ge dessa drycker till sina barn, då deras små kroppar inte kan hantera vare sig mängden socker eller koffein.

Källa: Newsnerfoedevarestyrelsen.dk

Foto: Thinkstock

 

3 saker du borde veta om energidrycker

Läs också: 3 saker du borde veta om energidrycker