HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dricker du för mycket alkohol? Få koll på dina vanor

27 jul, 2017 
AvCecilia Edström
För mycket, för ofta eller alldeles lagom – har du koll på din alkoholkonsumtion? Om inte, ska du läsa det här!
Annons

Det slinker lätt ner både ett och två glas för mycket i semestertider. Kanske flera dagar i rad. Och det är lätt att tappa kollen på exakt hur mycket av det goda det verkligen har blivit, det goda kanske till och med har blivit det onda? I de allra flesta fall har man svaret – och lösningen– själv. I dag ser man nämligen med nya ögon på detta med att dricka för mycket.

Läs också: Vill du ha en sommar utan alkohol – fem smarta tips

Begreppet alkoholist ses som stigmatiserande och används sällan inom vården. I stället tittar man på olika typer av alkoholbruk, man skiljer på riskbruk, skadligt bruk och beroende. Alkoholvanor ses som just vanor, precis som matvanor och motionsvanor. De går att förändra, ofta på egen hand. I dag anses det också att vissa som dricker för mycket faktiskt kan dra ner på sin konsumtion och bli normalkonsumenter, till exempel med hjälp av metoden BSCT, Behavioral Self-Control Training. Där ingår bland annat de steg du kan läsa här i artikeln. De kommer från boken ”För mycket för ofta” av Anders Hammarberg och Karin Romberg. I boken finns mer material för den som vill lära sig att dricka måttligt.

Annons

Gör så här:

1. Skriv ner antal standardglas (se nedan) du har druckit varje dag. Skriv också ner i vilken situation du drack – var du på grillfest, ute med väninnan, var du ensam och uttråkad eller tog du ett glas för att kunna somna? De dagar du inte druckit alls skriver du siffran 0. Summera antalet standardglas varje vecka. Fyll i din alkoholkalender i minst en månads tid för att få en bra överblick. Ser du några mönster i ditt drickande, dricker du mer vissa veckodagar eller i vissa situationer?

(Ett standardglas innehåller alltid 12 gram alkohol, oavsett dryck. En burk folköl innehåller alltså samma mängd alkohol som en snaps!)

2. En teknik för att hantera sug är att sugsurfa. Istället för att undvika känslan ska du hänga med i upplevelsen. Så här gör du: Sätt dig bekvämt med rak hållning i en stol. Följ dina andetag. Notera suget och känn efter hur det känns i kroppen. Försök sätta ord på vad som händer. Är musklerna spända? Känner du dig skakig eller bedrövad? Skatta styrkan i suget i siffror, där tio betyder väldigt starkt sug och ett inget sug alls.  Beskriv för dig själv vilka förändringar som sker i dina känslor och notera hur suget kommer och går.

Många som sugsurfar märker efter ett par minuter att suget har försvunnit. Längre än så brukar inte det värsta suget sitta i, vilket kan vara skönt att veta. Du kan också prova att skjuta upp beslutet att dricka eller inte i tio minuter när suget kommer. Ofta hinner det försvinna på den tiden.

Källa: Boken ”För mycket för ofta” av Anders Hammarberg och Karin Romberg.

Av: Vivvi Alström

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons