SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Dricker du för mycket? 5 tecken på att du har problem

19 dec, 2016 
Dricker du för mycket?
Har du ställt dig själv frågan om du har problem med alkoholen? Här är fem tecken som kan betyda att du behöver hjälp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tar du en folköl varje kväll och funderar på om du är alkoholist? Eller dricker du bara fem gånger om året, men alldeles för mycket när det väl händer? Det finns många olika sorters alkoholvanor, och många av oss som dricker som har ställt oss själva frågan: Är det jag gör alkoholmissbruk?

Svaret är inte helt enkelt. Den som dricker varje dag kan vara alkoholist – men måste absolut inte vara det. Desamma gäller den som hetsdrycker, men mer sällan. Istället handlar det om mer om inställningen vi har till alkohol. Vad får du för svar om du frågar dig själv: ”Kan du föreställa dig ett liv helt utan alkohol? Kan du gå ut på krogen eller äta en finmiddag utan alkohol?” Är svaret nej, då kan det vara läge att ta sig en funderare.

Enligt Systembolaget är riskkonsumtionen för kvinnor 9 standardglas per vecka och tre per dryckestillfälle, och för män 14 standardglas per vecka och max fyra per tillfälle. men det är alltså maxgränsen och inte en hälsosam livsstil att hålla. Men oavsett hur mycket eller lite du dricker – svarar du ja på nedanstående exempel kan du behöva tänka om.

Annons

Läs också: Alkohol försvinner inte alltid vid kokning

 

Du tröstar dig med alkohol

Tar du till vinflaskan när du känner dig ledsen, är orolig eller har ångest, för att alkohol dämpar dina känslor? Då kan det vara läge att söka hjälp.

 

Du dricker mer nu 

Har du, över tid eller väldigt snabbt, börjar konsumera mer alkohol än tidigare? Kanske känner du att du behöver tre glas vin i dig för att känna dig avslappnad eller salongsberusad, när det förut räckte med ett? Det är ett dåligt tecken – dra ner igen!

 

Du tänker på det

Tenderar du att tänka på alkohol när du gör andra saker, som att jobba eller umgås med familjen? Går du runt och ser fram emot din nästa drink? Människor med en normal relation till alkohol tänker inte så kring drickandet.

 

Du kan inte kontrollera det

Om du sätter gränser för ditt eget drickande, kanske att du får dricka två glas till middagen eller att du inte ska dricka alls en kväll, har du svårt att hålla dem? Känner du att du hela tiden tappar kontroll över dina egna regler och gränser kan det vara ett tecken på att du behöver hjälp för att komma ur beteendet.

 

Du blir någon annan

Märker du att du blir som en helt annan person när du dricker? Oavsett om du börjar mucka gräl på krogen, blir överdriver känslosam, får helt andra moraliska värderingar eller plötsligt kan svika ett förtroende – det är en varningssignal du borde ta på allvar.

Källa: Prevention, Systembolaget

Foto: IBL

 

De slutade dricka alkohol – så stor blev skillnaden

sluta dricka alkohol

Läs också: De slutade dricka alkohol – så stor blev skillnaden

Annons