HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dr Mosley: ”Superenkla vanan som kan förändra ditt liv”

28 feb, 2024 
Delad bild med doktor Michael Mosley till vänster och till höger en kvinna som sitter i en soffa och ler
Äta mer hälsosamt, förbättra sömnen – eller kanske träna mer? Om Michael Mosley ska råda oss att göra en enda förändring för vår hälsa är det inget av det.
– Konstigt nog skulle jag säga att det är att börja andas djupt och långsamt, för mig har det förändrat livet, säger han till MåBra.
Annons

Läkaren och vetenskapsjournalisten Michel Mosley blev känd över hela världen för sin 5:2-diet som han experimenterade sig fram till efter att ha fått diabetes typ-2. Han har även gett ut ett flertal böcker, om allt från sömn till tarmhälsa, och har gjort succé med sina vetenskapsdokumentärer. Nu är han aktuell med den nya boken ”Mosleys 30 bästa hälsotips” och med anledning av det var han nyligen i Sverige.

I sin jakt på bättre hälsa har han ofta använt sig själv som försökskanin, och även denna gång utgår han från sin egen hälsoresa.

– Om du ska göra en enda sak för bättre hälsa är det en sak jag rekommenderar - långsam djupandning. För mig har det gjort stor skillnad, säger han.

Därför är långsam andning bra för hälsan

Mosley tipsar om en andningsövning som han kallar 4-2-4 och som han själv gör dagligen.

– Andas in genom näsan under fyra sekunder, håll andan i två sekunder och andas ut på fyra sekunder. Om du gör det en minut eller två sjunker pulsen och det är otroligt lugnande, säger han och tillägger:

Annons

– Om du känner dig stressad tycker jag att du ska testa, det är superenkelt och det gör verklig skillnad. Jag har också upptäckt att den är bra att göra om man vaknar på natten och har svårt att somna om. Jag brukar själv vakna vid tretiden och gör jag den här övningen i några minuter somnar jag snabbt om.

I sin nya bok skriver han om djupaning som ett av sina favorittips. Just för att det är en enkel och snabb vana som kan ge många positiva hälsoeffekter. Det kan påverka humöret, sänka blodtrycket, minska stressnivåerna, dämpa ångest och lindra smärta.

Testa andningsövningen "Humming bee"Brand logo
Testa andningsövningen "Humming bee"
Annons