HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dr Mikael om 16 weeks of hell: Det går fort tillbaka!

31 aug, 2020 
Dr Mikael Sandström 16 weeks of hell
Kost- och träningsutmaningen 16 weeks of hell har varit hett omdiskuterat för hur hälsosamt det egentligen är. Så här säger doktor Mikael Sandström.
Annons

Discovery networks program Den stora hälsoresan där sex kändisar följer den tuffa kost- och träningsutmaningen 16 weeks of hell har varit hett omdiskuterat. Inte minst bland hälsoexperter som menat att programmet inte alls haft med hälsa att göra.

Efter att Måns Möller, som var en av deltagarna, lagt ut en bild på Instagram från slutet av utmaningen, där han såg väldigt smal och sliten ut i ansiktet, var det ännu fler som reagerade och undrade hur sunt det egentligen var.

Doktor Mikael om 16 weeks of hell

Doktor Mikael Sandström har nu också uttalat sig om vad han tycker om det tuffa upplägget i 16 weeks of hell.

– Det beror på vad du befinner dig när du börjar, sa han i Framgångspodden.

Som exempel tog han Agneta Sjödin, som var en av deltagarna i programmet. Och som doktor Mikael ansåg vara i åtminstone ”normalform” när hon gav sig på utmaningen.

– Hon behöver inte 16 weeks of hell. Sedan får man förstås göra det om man tycker att det är kul, det har jag inga problem med, fortsatte han.

Annons

Om reaktionerna på bilden av Måns Möller sa doktor Mikael att:

– Det kommer att rätta till sig. Efter två eller tre veckor så kommer du att känna igen honom igen. Så där är det precis när det saknas både muskler och glykogen i muskler.

Resonemanget bygger på att kroppen först tar av glykogen som vi lagrar i musklerna om den inte får tillräckligt med energi att ta av från det vi äter. Efter det vänder sig kroppen till fett och muskler för att få energi.

– När det här återkommer så kommer han att återta sin normala ansiktsform, det går ju rätt fort alltså.

Vi ska vara rädda om våra muskler

Att man ska vara rädd om sina muskler är något som doktor Mikael trycker på. Och att vi behöver äta för att hålla uppe ämnesomsättningen.

– Vid svält så tänker kroppen ”ah, vi måste spara”. Ämnesomsättningen går ner och anpassar sig.

Han berättar att om man svälter sig perioder, så att kroppen tar av muskler, så får man inte samma sammansättning av muskler vs fett igen. Att det tar lång tid att bygga upp. Och att ämnesomsättningen anpassar sig.

Annons

– Vi säger att du börjar på en ämnesomsättning på 100 procent och att du väger 100 kilo, så går du ner till 80 kilo. Så går du upp till 100 igen, då har du ämnesomsättning på 90 procent.

När du är tillbaka på samma vikt har du därför mer fett och mindre muskler.

– Det är därför jojobantning inte funkar, det blir sämre och sämre och sämre därför att din interna termostat sänker ner och den kan inte hämta tillbaks det.

Källa: Framgångspodden Foto: TT

LÄS MER:

Dr Mikael Sandström: Vi är gjorda för periodisk fasta

Därför snackar alla om Den stora hälsoresan och 16 weeks of hell

Dr Mikaels smarta ner i vikt-råd: Det är en forever-fix

 

Annons