HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dina träningskläder kan vara giftiga: "Det är oroväckande"

24 okt, 2018 
AvJenny Grundemark
Kvinnor i färgglada sportkläder under ett träningspass
Träningskläder som marknadsförs som luktfria eller antibakteriella kan innehålla miljöfarliga metaller. Så giftiga att ditt tvättvatten bör behandlas som farligt avfall. Det visar en ny studie som Svensk Vatten genomfört.
Annons

Så kallade luktfria träningskläder behandlas med silver i bakteriedödande syfte. I sin rapport ”Silverläckan” har Svenskt Vatten publicerat helt nya laboratorieanalyser som visar att de populära sportplaggen läcker miljöfarligt silver. Redan efter 10 tvättar hade det mesta av silvret försvunnit ur de testade plaggen.

– Det är oroväckande. Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten i ett pressmeddelande.

Antibakteriellt silver klassas som en biocid (giftigt ämne) av EU och läckaget från behandlade textilier är i dag den största kända källan till silver i reningsverken. För att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt krävs en halvering av mängden silver som rinner ut till reningsverken.

Så giftigt är silvret i träningskläderna för dig

Men det läckande silvret är inte bara en allvarlig miljörisk utan kan också vara giftigt för den som bär plagget.

Annons

– För människan finns en stor risk för antibiotikaresistens som triggas av silvret som man bär nära kroppen, säger Anders Finnson i TV4 Nyhetsmorgon.

Tvättråd för träningskläder som innehållet miljöfarligt silver
Tvättråd för träningskläder som innehållet miljöfarligt silver.

För att markera allvaret går man nu ut med tvättråd som rekommenderar handtvätt och att vattnet sedan bör lämnas in som miljöfarligt avfall på en återvinningscentral.

– Men ännu bättre är förstås att låta bli att köpa kläder med silver. Det är enklare och bättre för miljön, säger Anders Finnson.

Enligt lag är butiker som säljer kläder med biocider skyldiga att märka plaggen tydligt.

Läs rapporten i sin helhet här.

LÄS OCKSÅ

15 giftiga växter du kanske har hemma

Giftiga leksaker vanliga i second hand-butiker

 

Annons