SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Din magkänsla kan ha en helt annan betydelse än du tror

11 jul, 2017 
Thowe Wagner Larsson
En ny studie visar att det inte bara är din hjärna som väljer vad du ska tänka och känna. Även dina tarmbakterier har ett finger med i spelet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I våra tarmar finns miljoner bakterier som var och en har ett syfte i vår kropp. Vi har tidigare vetat om att bakterierna har stor betydelse för vår hälsa och välmående men nu verkar det som att de även spelar in i vilka tankar och känslor vi har.

Enligt en ny studie från University of California i Los Angeles, USA, kan man se ett samband mellan två olika typer av mikrobiota, mag- och tarmkanalens bakterieflora, och hur de påverkar människors känslor. Tidigare har forskare fokuserat på hur tarmorganismer hos djur påverkar deras beteende men nu har man alltså lyckats se ett samband mellan tarmbakterier och känslor för första gången hos människor.

Läs också: Alzheimers kan förebyggas – med rätt tarmbakterier

Forskarna tog fekalprov från 40 friska kvinnor i åldern 18-55. När proverna var analyserade blev deltagarna indelade i två grupper baserat på hur deras mikrobiota var sammansatt. Den ena gruppen visade ett större överflöd av bakterien Bacteroides medan den andra gruppen hade ett större överflöd av Prevotella.

Annons

Därefter fick deltagarna sina hjärnor skannade med en magnetröntgen samtidigt som forskarna visade bilder med uppsåt att väcka en positiv, negativ eller neutral känsla.

Forskarna kunde se att den grupp som hade en större mängd Bacteroides i tarmarna också hade högre aktivitet i området i hjärnan som hanterar komplex information och vårt minne.

Den grupp kvinnor som hade större mängd Prevotella hade istället lägre aktivitet i dessa områden men visade större samband mellan de delar av hjärnan som hanterar känslor, uppmärksamhet och våra sinnen.

Läs också: Så minskar du din sociala fobi – med nyttiga tarmbakterier!

När kvinnorna fick se bilder som skulle väcka en negativ känsla kunde Prevotella-kvinnorna visa en lägre aktivitet i hippocampus, den del av hjärnan som hanterar våra minnen, men högre nivåer av ångest, stress och irritation.

Forskarna tror att detta har att göra med att hippocampus hjälper oss att reglera våra känslor och med en lägre aktivitet i detta område, troligtvis relaterad till vår mikrobiota, kan en jobbig minnesbild ge ett ännu större bakslag.

Annons

Man bör ha i åtanke att den här studien utfördes på ett litet antal kvinnor men att det är klart att det finns ett samband mellan vår mikrobiota och de tankar och känslor vi har. Med denna upptäckt hoppas forskarna på att få ökad förståelse och fler hjälpmedel för psykiatriska störningar som depression och posttraumatic stress disorder (PTSD).

Källa: Science Alert

Foto: IBL

 

Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

Läs också: Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons