6 saker som händer med din kropp efter en förlossning

1. Du kommer att höra gråt hela tiden

Det finns en massa olika apparater och hjälpmedel för att hålla koll på barnen men mammor behöver dem knappt. Varje litet läte från barnet tolkar mamman som gråt.

2. Dina känslor åker berg- och dalbana

Efter en födsel börjar många mödrar se och uppleva världen på ett annat sätt, eftersom de är barnets yttersta skydd. Det här gör att olika typer av händelser kan få dem att känna oerhört, på gränsen till orimligt, starkt. En person som kanat av vägen med bilen när man är på väg till jobbet ses inte längre som ”bara” en lindrig bilolycka. Tanken flyger direkt iväg till att det faktiskt är någons barn som sitter i bilen och har problem. Det kan trigga igång en rädsla och sorg som man aldrig tidigare känt. Om det berättas på nyheterna att ett barn försvunnit kopplas det direkt till att det kunde ha varit ens eget barn etc.

3. Brösten läcker

Att höra ett barn, ditt eller någon annans, gråta sätter igång mjölkproduktionen. Om du inte är beredd kommer två blöta fläckar uppenbara sig på din tröja innan du hinner säga ”fan också”.

4. Amning kan göra ont överallt

Amning funkar inte för alla, och även om det gör det, så är det inte alltid en så rolig upplevelse. För det första så kan det till exempel kännas riktigt skruvat att ett barn faktiskt ska suga på din bröstvårta. Går det dessutom lång tid mellan amningen eller bröstpumpningen kan det smärta ordentligt av trycket. Amning frigör också oxytocin som får livmodern att krympa. Det här kan orsaka perioder av kramper.

5. Hemorrojder blir verklighet

En graviditet gör ofta att urinblåsan blir trängd vilket i sin tur leder till att ändtarmen också blir detsamma. Blodkärlen försvagas och det bildas lätt hemorrojder. Det syns inte alltid men känner du en kliande känsla och ser blod i avföringen är det stor sannolikhet att du har fått hemorrojder.

6. Du kommer att ha ont i ryggen

Det kommer väl kanske inte som en överraskning att du har ont i ryggen under graviditeten, men bli inte förvånad om det håller i sig även efter förlossningen. Det kan ta ett tag för musklerna att komma tillbaka till samma styrka och flexibilitet som innan.

Källa: healthy way.com

Utvald läsning