Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Det här vet vi om det ryska vaccinet Sputnik

08 mar, 2021 
spruta med det ryska vaccinet sputnik
Det ryska vaccinet mot covid-19 granskas nu för ett godkännande i bland annat Sverige. Det här är vad vi vet om Sputnik hittills.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 aktuella frågor och svar om covid-19Brand logo
5 aktuella frågor och svar om covid-19

Det ryska vaccinet Sputnik V har redan godkänts för användning i ett 40-tal länder i bland annat i Sydamerika och Afrika. Det granskas nu också av EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten, för användning i EU.

Enligt en studie publicerad i The Lancet är Sputnik säkert och har en effektivitet på 91,6 procent.

Så skiljer sig Sputnik från andra vaccin

Det ges i två doser med 21 dagars mellanrum och ska fungera för alla åldersgrupper. Vaccinet ska vara relativt billigt och kräver inte samma nedkylning som flera andra vaccin. Inga allvarliga biverkningar har registrerats.

Sputnik är ett vektorvirusvaccin, precis som Astra Zenecas vaccin. Ett vektorvaccin består av ett försvagat, ofarligt virus med en särskild gen.

Viruset kommer att tas upp av kroppens celler och genen ser till att ett immunsvar mot covid-19 sätts igång. Skillnaden är att Sputnik innehåller två olika förkylningsvirus som används vid dos ett och dos två, medan Astra Zenecas bygger på ett förkylningsvirus.

Annons

Vaccinforskaren Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker på Karolinska Institutet, tycker det är bra att det nu kan komma ännu ett covidvaccin till Sverige.

Kan finnas i Sverige i juni

– Förhoppningsvis kan det utöka mängden vaccin som finns tillgängligt, säger han i en intervju med Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Han tror att det kan ta cirka två månader innan granskningen är klar och det ryska vaccinet kan godkännas för användning.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att Sputik-vaccinet kan börja används tidigast i juni, om det blir godkänt. Han tror dock inte att Sverige kommer att använda Sputnik i lika stor utsträckning som de tre redan godkända vaccinen.

De här vaccinen är godkända i Sverige

Det finns i dag tre godkända vaccin mot covid-19 i Sverige:

  • Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty
  • COVID-19 Vaccine Moderna
  • COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna är så kallade mRNA-vaccin, som verkar på ett annat sätt än vektorvaccinen Sputnik och Astra Zenecas vaccin.

De här fyra vaccinen granskas av EMA just nu:

  • Ad26.COV2.S från Janssen
  • NVX-CoV2373 från Novavax
  • CVnCoV från Curevac
  • Sputnik V från Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, Moskva

Foto: TT

Annons