SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Det här avslöjar fötterna om din hälsa

26 apr, 2016 
Fothälsan kan säga en hel del om läget i din kropp. Lär dig tolka tecknen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kalla fötter

Är dina tår ofta frusna kan det bero på dålig blodcirkulation. Att vara rökare, ha högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdom ökar risken att drabbas. Diabetiker kan också uppleva problem och bör vara extra noga med sin fotvård.

Smärtande fötter

Finns det inga obekväma klackar att skylla på bör du ta smärtan på allvar. Intensiv påfrestning från exempelvis träning kan orsaka små, men smärtsamma frakturer. Långdistanslöpning och basket är två risksporter. Personer som lider av benskörhet bör vara extra försiktiga.

Raynauds fenomen

Omkring 20 procent av Sveriges kvinnliga befolkning misstänks drabbas av Raynauds fenomen i mer eller mindre uttalad form, skriver sajten internetmedicin.se.

Om tårna blir vita, sedan blå och slutligen röda kan det vara ett tecken. Det orsakas av att artärerna drar ihop sig på grund av köldprovokation. Även en stressande situation kan orsaka samma reaktion.

Be en läkare undersöka dig om du upplever detta i fötter eller i fingrarna.

Annons

Svullna fötter

Personer med stående jobb känner väl till hur fötterna kan se ut efter ett långt arbetspass. Gravida, kvinnor som menstruerar eller är överviktiga har också lättare att drabbas. Vätskedrivande preparat kan göra stor skillnad om det är bundet vatten som är orsaken. Men beror svullnaden på cirkulära problem bör du söka läkarhjälp, det kan vara förstadiet till en blodpropp.

Brännande fötter

En hettande känsla i foten upplevs bland diabetiker som fått nervskador till följd av sin sjukdom. Det kan också uppstå vid vitamin B-brist och njursjukdom.

Svårläkta småsår

Har du sår som vägrar läka på dina fötter är det en rejäl varningssignal för att du drabbats av diabetes typ 2. Även den minsta blåsa kan bli ett stor och bekymmersamt sår under dessa förutsättningar. Sök läkarhjälp för att få rätt behandling! Svårläkta sår kan också vara ett tecken på dålig blodcirkulation.

Kramp

En kraftig smärta i foten, som spänner sig och blir hård är ett tecken på kramp. Ingenting farligt, men nog så smärtsamt att drabbas av. Gravida kvinnor är i riskzonen och personer med brist på magnesium, kalcium eller D-vitamin.

Annons

Ont i stortån?

En ständigt smärtande, svullen och röd stortå kan betyda gikt. Det är en inflammation i tåns inre led som orsakas av urinkristaller av urinsyra. Hög ålder, övervikt, stress, överkonsumtion av öl ökar risken att drabbas. Även mat rik på purin, som ansjovis, sardiner, inälvsmat, ärtor och svamp höjer riskfaktorn.

Gula naglar

Tjocka och gula tånaglar är ett säkert tecken på en svampinfektion. Gå till närmaste apotek och köp ett receptfritt motmedel – och tänk på att det är smittsamt. I sällsynta fall kan gulnande naglar vara relaterade till lungproblem eller reumatiska besvär.

Skedformade naglar

För stor kontakt med petroleumbaserat nagellackborttagningsmedel kan orsaka konkava och skedformade naglar. En kraftig järnbrist kan ligga bakom samma fenomen.

Vita naglar

En skada lokalt på nageln, eller sjukdom i kroppen kan ge vita fläckar på naglarna.Kommer de vita fläckarna i samband med nagelavlossning kan det hänga ihop med en infektion eller psoriasis. Är hela nageln intakt men genomgående vit bör du ta kontakt med läkare, det kan vara leversjukdom, hjärtproblem eller diabetes som orsakar det.

Har du fortfarande inte hittat vad som plågar din fot? Hitta fler vanliga fotfiender här!

Källor: Webmd.com, Vårdguiden

 

LÄS MER:

Formen på dina fötter sägs avslöja din personlighet

Ont i knäna? Här är några möjliga anledningar!

 

Annons