Pratar du i sömnen? Här är 6 vanliga orsaker!

Därför pratar du i sömnen.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Adam Rosenberg är en av många som talar i sömnen. Under ett år spelade han in allt konstigt han sade när han sov, och resultaten blev den här Youtube-filmen, nedan. Det mesta var osammanhängande ord, ett exempel är: ”Once a brown hanny banny hanny pranny spoony spooner. Round a penny two away. Poppa ganny rolls!”. Ibland var det mer som märkliga meningar, exempelvis: ”That’s where all my farts go”…

Över 400 000 personer har sett filmen sedan han lade upp den i mitten av december. Och allt fler börjar undra: Vad betyder det egentligen att prata i sömnen?

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Ljuden som kommer från den som sömnpratar kan variera från enkla mumlanden och stön, till komplicerade monologer. Oftast är orden tydligare ju ytligare personen sover, och blir mer diffusa ju djupare personens sömn är.

Att prata i sömnen är inget man vanligtvis kommer ihåg att man har gjort, och oftast berättar man inget intressant. Det är heller inte nödvändigtvis så att pratet grundar sig i något man drömmer, det är inget ”fönster till det undermedvetna”.

De flesta som pratar i sömnen är män eller barn. Ungefär 25 procent av barn pratar i sömnen någon gång, och omkring en procent av vuxna.

Läs också: Sova med strumporna på ha oväntade fördelar!

Vad sömnprat egentligen innebär är sömnbrist. Saker som kan trigga att någon pratar i sömnen är feber, alkohol, stress eller depression, till exempel. Sömnapné kan också resultera i sömnprat. I sällsynta fall när en vuxen börjar prata i sömnen kan det vara tecken på en svårare psykisk störning eller nattliga krampanfall.

Att prata i sömnen är inget farligt och behöver inte behandling, men det kan förstås vara störande för den som måste sova med någon som talar i sömnen… Om du börjar tala i sömnen och det är intensivt eller fortsätter i över ett år kan det vara läge att söka läkare för att ta reda på om det finns någon bakomliggande orsak.

Något du kan göra själv om du vill slippa sömnpratet är att dra ner på koffein, alkohol och stress innan läggdags.

 

Källa: Self

Foto: Shutterstock

Så blir du av med sömnproblemen!

Bli-av-med-somnproblem

Läs också: Så blir du av med sömnproblemen!

Redaktionens tips
Dela på: