SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Det är bioidentiska hormoner – vi reder ut begreppet!

18 jul, 2017 
AvMalin Perlheden
Det prats mycket om naturliga, eller bioidentiska, hormoner som ett alternativ till de syntetiska för behandling av klimakteriebesvär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Biodentiska hormoner saknar aktuell forskning

Många kvinnor som läst om dem går till sin läkare för att få dem utskrivna. Där får de dock ofta beskedet att läkare i Sverige inte skriver ut bioidentiska hormoner eftersom det saknas aktuell forskning på området.

Mia Lundin är föreläsare, författare, sjuksköterska och barnmorska. Hon har specialiserat sig på att behandla kvinnor med hormonella rubbningar och under 17 år drev hon kliniken The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Kalifornien.

Är inte godkänt

Mia har också skrivit boken ”Kaos i kvinnohjärnan” som berättar om symtom och humörsvängningar som kan kopplas till hormoner och obalans i hjärnans kemi. Så här förklarar hon skillnaden mellan bioidentiska, naturliga, hormoner och de syntetiska som främst används:

– Till skillnad från syntetiska hormoner har bioidentiska hormoner samma molekylstruktur som kroppens egenproducerade. Därför ”känner kroppen igen” dem och samspelar med dem på samma sätt som den skulle samspela med hormoner som producerats i äggstockarna – som en nyckel som passar i låset. När de är på plats återvinner våra kroppar sin balans och obehagliga symtom från hormonell obalans börjar att försvinna.

Bioidentiskt östrogen finns och används redan i Sverige, främst i form av plåster. Bioidentiskt progesteron finns i USA och flera europiska länder, men i Sverige har det ännu inte godkänts av Läkemedelsverket.

Av Susanna Hauffman Bild: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons