Rosacea kan öka risken för alzheimer

Rosacea kan öka risken för alzheimer

Omkring 10 procent av befolkningen lider av den kroniska inflammatoriska hudsjukdomen rosacea. Rosacea drabbar ofta vuxna över 30 år och kan synas i form av rodnader, knottror och ytliga blodkärl. Det är fortfarande oklart vad sjukdomen beror på, men nu har den kopplats samman med demens och alzheimer.

En dansk studie som publicerades i Annals of Neurology visar på en något ökad risk för alzheimer och demens för personer som lider av rosacea. Det var forskaren Alexander Egerberg vid University of Copenhagen som ledde studien som följde över fem miljoner danskar mellan åren 1997 och 2012. Av människorna forskarna följde hade drygt 82 000 rosacea.

Läs också: Rosacea – vitt vin kan öka risk för sjukdomen

Rosacea innebär ytliga blodkärl och rodnad på huden.

Rosacea innebär ytliga blodkärl och rodnad på huden.

Efter år 2012 hade totalt 99 040 utvecklat demens varav 29 193 diagnostiserades med alzheimer. Enligt forskarnas analyser har personer med rosacea sju procent större risk för att utveckla demens och 25 procent större risk för Alzheimers sjukdom jämfört med de som inte led av hudsjukdomen. Kvinnor löper större risk än män, med 28 procents ökad risk jämfört med 16 procent.

När forskarna sorterade resultatet enligt ålder var det endast personer som var över 60 år gamla som hade en märkbar risk, med 20 procent ökad risk. Forskarna begränsade även sin analys till personer vars rosacea diagnosticerats av en dermatolog på ett sjukhus och kunde då se att risken för demens och alzheimer ökade med 42 respektive 92 procent.

Läs också: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Forskaren Alexander Egeberg påpekar i ett uttalande att det är viktigt att komma ihåg att hudsjukdomen rosacea inte behöver innebära att man kommer utveckla demens. Han menar istället att studiens resultat kan ge nya insikter när det kommer till kopplingen mellan huden och neurodegenerativa sjukdomar som demens och alzheimer.

Foto: Shutterstock   Källa: Medical Daily, Hudguiden.se

 

Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

 

 

Redaktionens tips