Därför sover nyfödda i lådor – det här är den finska babyboxen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den finska babyboxen, som går under det något krångligare namnet moderskapsförpackning i grannlandet, har funnits i nästan 80 år, men det är först under senare år som den har uppmärksammats utanför Finlands gränser.

Den finska staten har själv varit delaktig i att skapa uppmärksamhet kring babyboxen genom att ge den i gåva till kungligheter. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick en babybox i gåva när prinsessan Estelle föddes och det fick även det brittiska prinsparet William och Kate när deras son prins George föddes.

Läs också: Varannan kvinna skadas av att föda barn

Flera länder har inspirerats och infört tester med liknande babyboxar, bland annat i Skottland och i de amerikanska delstaterna New Jersey och Ohio provas konceptet. I Sverige finns det mindre boxar som nyblivna mammor kan ta del av, bland annat Apoteksgruppens och Pampers, men inget land har ännu utvecklat samma koncept som finns i Finland.

Den finska babyboxen är nämligen helt gratis för alla mammor och innehåller drygt 50 produkter för mamma och nyfödd. Alla som ansöker om att få boxen under sin graviditet får den, oavsett inkomst. Föräldrar kan även välja att få 140 euro i stället för produkterna av FPA, den finska motsvarigheten till Försäkringskassan, men nästan alla förstföderskor väljer boxen – och vi förstår varför.

Läs också: Föd barn sent i livet – och få bättre minne

Produkternas värde när de köps in motsvarar 140 euro, men eftersom att det görs genom en offentlig upphandling kan innehållet i babyboxen vara mycket mer värt i jämförelse med liknande produkter i butik. Produkterna som väljs ut är de som anses viktigast för mamman och barnets hälsa och välmående. Själva boxen kommer även till nytta, den fungerar ofta som säng till nyfödda barn under deras första veckor i livet.

”Moderskapsförpackningen förnyas varje år, bland annat med hjälp av feedback från kunder. Produktsortimentet är i stort sett samma, men färger och mönster på textilierna varierar och det väljs även in helt nya produkter”, berättar Olga Tarsalainen, informatör hos finska FPA.

Läs också: Då ska du bli gravid för att få smarta barn

Innehållet ger alla barn en likvärdig start på livet och även mammorna får nyttiga produkter som amningsinlägg, bröstvårtssalva, glidmedel, bindor och kondomer. Utseendet på bebiskläderna är dessutom könsneutralt, vilket förenklar utdelningen och gör det möjligt för kommande syskon att ärva kläderna.

Tyvärr går den populära boxen inte att köpa, men visst skulle även vi i Sverige kunna inspireras av den?

Se allt som ingår i boxen här:

Foto: Milla Kontkanen/Alamy & FPA

 

Ny studie: Du blir smartare av att föda barn

Läs också: Ny studie: Du blir smartare av att föda barn

 

 

Redaktionens tips
Dela på: