Därför ska du sluta dricka alkohol – 10 anledningar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De flesta av oss tar ett glas då och då. Och förhoppningsvis gör man det för att det är gott, och inte för berusningen det för med sig. För alkohol gör faktiskt inte mycket bra alls i kroppen, snarare kan de göra en hel del skada. Särskilt om det blir för mycket av det goda.

Här är tio anledningar att lägga undan spriten – ett tag eller för gott.

1. Du blir inte lika lätt deprimerad.

Sambandet mellan att dricka mycket och depression är starkt. Så starkt att depression är 2-4 gånger vanligare hos högkonsumenter och alkoholberoende skriver Systembolaget på sin hemsida.

2. Träningen ger bättre resultat.

En rapport från idrottshögskolan visar att alkoholen försämrar muskeluppbyggnaden väsentligt flera dagar efter alkoholintag. Dricker man flera dagar i rad minskar tillväxthormonet i blodet med hela 70-75 procent.

3. Du ser hälsosammare ut.

Kolla in det här! I en tidigare artikel från MåBra publicerades ansikten på personer som slutat dricka alkohol. Vilken skillnad!

4. Du slipper bakfylleångest.

Sängliggande med ett glas vatten plus en alvedonkarta bredvid sängen – och en sjuhelvetes ångest. Du har inte på något sätt gjort bort dig kvällen innan, varken hånglat med bästisens partner eller klätt av dig naken inför svärföräldrarna, men alkoholen gör dig så ångestfylld att du inte vet vart du ska ta vägen.

5. Du sparar pengar.

Dricker du i genomsnitt en drink och två glas vin eller öl i veckan på ett uteställe så kommer det att kosta. Räknat på 120 kronor för en drink och 55 kronor för ett glas vin/öl landar det på nästan 12 000 kronor per år.

6. Du behöver inte ägna en dag per helg i sängen/soffan.

Visserligen kanske du gillar att ligga och se serier i soffan och det kan du göra även om du varit nykter. Men utan alkoholen har du mest troligt mer energi att vara aktiv – och faktiskt njuta av det fullt ut!

7. Du kan köra bil – jämt och ständigt.

En flaska vin (13 procent) tar 11-12 timmar för kroppen (70 kg) att förbränna. Men! Och det här är viktigt. Trots att man inte har alkohol kvar i kroppen kan en persons förmåga att köra bil vara nedsatt med hela 20 procent. Detta enligt Systembolaget.

8. Du sover bättre.

Skippar du sängfösaren kommer din djupsöm att bli betydligt bättre. Möjligen somnar man lättare men vaknar inte alls lika utvilad med alkohol i kroppen.

9. Du går ner i vikt.

En starköl på 40 cl innehåller 186 kalorier och ett glas rött (15 cl) 123. Med siffrorna räknar du lätt ut hur många kalorier det blir en genomsnittlig vecka. En gin & tonic (150 kcal) plus två glas öl blir exempelvis 459 kalorier. Det är alltså drygt en femtedel av ett dagsbehov för en genomsnittlig kvinna. En stor del!

10. Du kan vara ”onykter” utan alkohol.

Släppa loss kan man göra utan en drink! Ingen kommer att märka om du har alkohol i blodet eller ej. Och om de skulle… vad spelar det för roll? Du kommer att må så mycket bättre dagen efter! Vila i den vetskapen.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Foto: TT

Läs mer:

5 alkoholfria drinkar med sommarsmaker

Hur snabbt förbränns alkohol i kroppen? Här är svaret

Hanna Hellquist om alkoholismen: En fruktansvärd skam

Redaktionens tips
Dela på: