SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför ska du sjunga i kör - hälsofördelarna med körsång

25 feb, 2019 
AvEva Boholm
Att sjunga i kör gör under för hälsan - satsa på körsång
Körsång ger fysisk träning och gör underverk för hälsan. Dessutom får själen ro och harmoni när du tar ton.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Körsång är ljuv musik för hälsan. När du tar ton händer en massa positiva saker i kroppen. Forskare jämför det till och med med ett motionspass!

”Fysisk träning är en av få aktiviteter med en oomtvistad nyttig effekt – och körsång kan vara den nya träningsformen!” skriver Daniel H Pink i boken När: Vetenskapens hemligheter om perfekt tajming.

De här effekterna får du av körsång – precis som vid träning!

1. Blodtrycket sänks när du sjunger

När man sjunger regleras pulsen och hjärtverksamheten, vi får ett stabilare blodtryck på sikt. Forskare tror att det bland annat hänger ihop med andningstekniken vid sång, en slags lugnande djupandning som vid meditation.

Musiken, sången och samvaron med andra människor utsöndrar dessutom måbra-hormoner som gör dig mer harmonisk och reducerar stress. Då sjunker blodtrycket och kroppen får ro.

2. Magmusklerna stärks

När vi sjunger tas stora muskelgrupper i bruk, framförallt i mellangärdet och bröstkorgen. Har du ett bra magstöd när du sjunger får du riktigt bra coreträning som stärker bukmuskulaturen.

Annons

3. Du får en ”singer’s high”

Precis som motionären får en runner’s high av joggingturen får körsångaren en härlig kick av att sjunga. Endorfinnivåerna höjs vilket man tror beror på den fysiska ansträngningen när man sjunger ut för full hals. Musik som man tycker om frisätter dessutom ämnet dopamin som triggar belöningssystemet och ger oss en härlig lyckokänsla.

4. Smärta lindras vid körsång

”Körsång lugnar hjärtat och ökar endorfinnivåerna. Smärttröskeln höjs och behovet av smärtstillande mediciner minskar”, skriver forskaren Daniel H Pink.

Smärtlindringseffekten kan också hänga ihop med att hjärnan skiftar fokus när man utövar en aktivitet som kräver effektivt samarbete och synkronisering med andra människor. Dansare och roddare har i studier visat sig kunna uthärda smärta bättre än andra människor, precis som den som sjunger i kör.

5. Du sover bättre

Körsångens antistresseffekt gör underverk för den som har svårt att slappna av och somna på kvällen. Sång och musik sänker stresshormonet kortisol i kroppen samtidigt som lugn-och-ro-hormonet oxytocin ökar så att du lättare faller i djup och behaglig sömn.

Annons

6. Du blir mindre deprimerad

Samhörighetskänslan och upplevelsen av att ingå i ett större sammanhang är en av de största fördelarna med körsång, enligt många.

– Det frigörs tydligt mer oxytocin när man sjunger i grupp än när man bara sitter och pratar, har stressforskaren professor Töres Theorell berättat i en intervju för SVT.

Hormonet oxytocin ökar av körsång och då blir vi mer sociala och sugna på att knyta nya kontakter. Det motverkar ensamhetskänslor och deppighet.

7. Du får ett starkare immunförsvar

Immunförsvaret stärks av musik som man gillar. Flera forskargrupper har sett att mängden IgA-antikroppar ökar när man sjunger i kör. IgA-antikroppar utsöndras i munhålans slem och saliv och deras uppgift är att förhindra att främmande bakterier och virus får fäste i kroppen. Allra störst effekt på immunförsvaret får man när man sjunger inför publik, enligt Töres Theorell.

Läs mer:

Rätt musik kan hjälpa dig stressa ner

Den här musiken lyssnar vi på när vi tränar

Musikalisk? Grattis! Då är du lite smartare än andra

 

Annons