SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför ska du låta teet svalna innan du dricker det

28 mar, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Att dricka väldigt heta drycker kan vara skadligt för din hälsa, visar ny forskning. Nu vet man vid vilken temperatur du bör se upp!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en av dem som gärna inleder dagen med en rykande kopp te eller kaffe? Det placerar dig i riskzonen för matstrupscancer, enligt en ny studie.

I studien deltog över 50 000 personer från provinsen Golestan i Iran, ett land där man konsumerar mycket hett te. Resultaten visade att de som drack mer än två stora tekoppar om dagen, till en temperatur över 60°C, löpte 90 procent större risk att drabbas av matstrupscancer.

– I Mellanöstern och Ryssland serveras teet ur en samovar som ständigt värms upp. Det är väldigt, väldigt varmt, säger Peter Goggi från Tea Association of the USA till nyhetskanalen CNN.

Se ocksåallt du behöver veta om populära trenddrycken boba tea.

Varma drycker ökar cancerrisk

Studiens författare vill dock poängtera att den stora riskfaktorn inte är teet i sig, utan varma drycker i allmänhet.

– Du måste inte vara forskare för att förstå att upprepade irritationer på vilken kroppsyta som helst ökar cancerrisken, säger Stephen Evans, professor vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, enligt CNN.

Annons

Det här är inte den första studien som pekat på ett samband mellan varma drycker och matstrupscancer, men nu kan forskarna faktiskt se vid vilken temperatur som risken uppstår.

I Sverige drabbas cirka 500 personer av matstrupscancer varje år. Vanliga symtom är svårigheter att svälja och kraftig viktnedgång.

Läs mer om matstrupscancer på Cancerfondens hemsida.

Läs mer:

Så hittar du det dolda sockret på innehållsförteckningen

6 anledningar till att popcorn är ditt nyttigaste snacks

Svamp är superfood för minnet!

Foto: TT

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons