Därför ska du INTE stoppa jade-ägg och probiotika i underlivet

28 jan, 2020 
Jade-ägg och yoghurt ska du inte ha i snippan, menar experten
Får det lov att vara ett jade-ägg för en friskare vagina? Kanske en tampong med probiotika eller ett ångbad för livmodern? Det finns en hel uppsjö av produkter för kvinnans underliv. Men behövs de?
Annons

Kvinnors underliv har varit i fokus på sistone, inte minst på grund av Gwyneth Paltrow som förespråkar ångbad för livmodern och att vi ska ha ägg av jade i slidan några timmar om dagen – allt för att hålla underlivet renare, friskare och tajtare. Äggen påstås detoxa vaginan samtidigt som de balanserar menscykeln och förbättrar sexlivet. Jadeäggen sålde slut på nolltid men Gwyneths företag Goop blev också fällda för falska hälsopåståenden. Det finns nämligen inget som säger att de helande äggen verkligen har någon effekt.

En annan trend just nu är att göra en V-steam, alltså ett vaginalt ångbad med olika örter. Det sägs stimulera livmodern och öka fertiliteten. Behandlingen ges på spa och salonger men det säljs också ”ångpottor” man kan sitta på hemma. Men frågan är om ångbad,  tamponger och vagitorier med probiotika och andra specialprodukter för snippan är så bra – eller om det  i själva verket kan ha motsatt effekt?

Annons

– Det här är verkningslöst trams som bara gynnar företagen som säljer produkterna, säger överläkaren och gynekologen Inga Sjöberg på Sveriges enda klådmottagning för kvinnor på Ersboda Vårdcentral i Umeå.

Underlivet behöver inga produkter

För mycket produkter där nere kan i stället ha en negativ effekt på underlivshälsan.

Inga Sjöberg berättar om en studie där man tittade på vaginala ingrepp inom vården. I det ena fallet rengjorde man vaginan före ingreppet, i det andra fallet gjorde man det inte. Man såg då att den grupp kvinnor som tvättades hade fått fler dåliga bakterier i underlivet.

– Så vi slutade att tvätta kvinnors vaginor före ingrepp – och fick mycket färre infektioner.

Underlivet har unik tarmflora

I slidan finns både goda och mindre goda bakterier helt naturligt. Får de bara vara i fred kan de leva sida vid sida utan att orsaka besvär. Inga Sjöberg är därför kritisk till att man säljer tamponger eller vagitorier med prebiotika som påstås ”balansera bakteriefloran” i kvinnors underliv.  Samma sak gäller husmorskuren med tampong i yoghurt.

Annons

– Varje kvinna har en helt unik flora av lactobaciller i sitt underliv och de här produkterna kan inte ersätta dem. Det är inte samma typ av lactobaciller som finns i underlivet.

Yoghurt till exempel, innehåller den typ av lactobaciller vi har i magen, inte i underlivet.

Här är 5 saker för snippan som gynekologen sågar:

  • Jadeägg. De kan möjligen träna upp knipmusklerna något men annars finns det inget stöd för att det är bra för oss. De är dessutom dyra och det finns billigare alternativ om man vill öva knipmusklerna.
  • Ångbad. Nej. Att ånga underlivet förebygger inte svamp och det gör dig inte heller mer fertil. Det enda du kan få är brännskador.
  • Probiotika. Eftersom alla kvinnor har sin egen unika bakterieflora där nere kan inte en massproducerad tablett, tampong eller vagitorie med probiotika passar alla. Man vet inte heller om det är samma bakteriestammar i produkterna som i våra underliv.
  • Tampong i yoghurt. Det gamla husmorsknepet kan inte förebygga underlivsbesvär. Anledningen? Yoghurt innehåller lactobaciller som vi har i magen, inte de lactobaciller vi har i underlivet.
  • Specialtvålar och sprayer mot dålig lukt. Det enda du behöver för att hålla underlivet rent och fräscht är gratis – nämligen vatten. Annars kan du använda vanlig tvål. Är du känslig i underlivet ska du tvätta dig med olja.

Foto: TT

Läs mer:

Därför kliar underlivet – 5 vanliga och okända orsaker

Svampinfektion? Här är gynekologens bästa tips!

Ny studie: Vaginabakterier kan bli bot mot vanlig sjukdom!

Annons