SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför ska du inte läsa när du bajsar

22 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
kvinna med mobiltelefon på toaletten.
Att sitta i lugn och ro på toaletten med en bok eller mobiltelefon i handen är inte bra för tarmarna, menar experterna. Hemorrojder och försvagade muskler är bara två av flera negativa konsekvenser.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att läsa reklamblad, en pocketbok eller skrolla i mobilen på toan innebär för många en stund av egentid. Visst är det skönt att bara sitta där i lugn och ro utan att någon (förhoppningsvis) stör dig? Du är definitivt inte ensam om att känna så. En undersökning från det amerikanska telefonnätverket Verizon visade att hela 90 procent av personerna som de undersök då och då läser i mobilen medan de bajsar.

Men om du vill ha en bra mag- och tarmhälsa i framtiden bör du lämna all form av läsning utanför toaletten. Enligt experter ska du helst gå in på toaletten när du känner dig rejält nödig, bajsa, och sedan gå ut igen.

– Att bosätta sig i lugn och ro på toaletten är inte ett bra sätt. Tillbringa inte lång tid på toaletten för att försöka få något att hända, det är inte bra för kroppen. Lämna isåfall toan och gå tillbaka när du känner dig mer nödig nästa gång, säger professor Anton Emmanuel, mag- och tarmspecialist vid University College London Hospital till Huffington Post.

Annons

Kan göra tarmen svag i framtiden

Detta är främst för att undvika komplikationer när du blir äldre, eftersom en öppning av tarmen under lång tid kan leda till problem med kontinuitet och till och med försvagade muskler senare i livet.

Det kvittar om du läser en bok, en tidning eller i mobilen – inget av detta är bra för dig eller dina tarmar, menar experterna.

Även Doktor Partha Nandi, som leder Emmy-vinnande tv-programmet Ask Dr.Nandi håller med. Hon tillägger även att det även finns risk att förvärra hemorrojder om du sitter länge och pressar på toaletten. Hemorrojder bildas i nedersta delen av ändtarmen där det finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl, så kallade analkuddar. De kan förstoras och svullna upp, och även glida ner så att de kommer ut genom analöppningen. Det är det som kallas för inre hemorrojder. Yttre hemorrojder bildas i huden i analöppningen som bildar flikar.

Annons

Kan orsaka hemorrojder

– När du stannar på toaletten i upp till 20, 30, 40 minuter, sätter du ett onödigt tryck på ändtarmen, vilket kan orsaka hemorrojder, och definitivt förvärra alla tidigare befintliga hemorrojder, säger Nandi till Thrillist.com

Att ta med en bok eller mobiltelefon in på toaletten är dessutom ohygieniskt. Mängder av bakterier frodas på toaletten, bakterier som du inte vill ta med dig ut ur badrummet via din bok eller telefon. Med andra ord är det kanske dags att bryta vanan med kombinationen toalettbesök och långläsning.

Källa: Huffingtonpost.com, Bustle.com, Thrillist.com, Foto: TT

Läs mer:

Blått, gult, rött – har ditt bajs konstig färg? Då kan du ha ätit det här!

Därför är par som pratar om bajs lyckligare än andra

Analystoaletter och hjärnspa – här är 10 framtida hälsotrender

Annons