FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför ska du använda solskydd på flyget

13 jul, 2018 
UV-strålningen går genom fönstret på flygplanet.
En pilot som flyger i nio timmar utsätts för lika mycket strålning som efter tre timmar i ett solarium. Det är inte lika illa för dig som passagerare – men kan ända vara smart att smörja in dig!
Annons

Solen ger inte vara ljus, värme och hjälper oss med D-vitaminet – den strålar också ut UV-strålning.

UV-strålning är sedan 1992 klassat som cancerframkallande för människor av Världshälsoorganisationens (WHO) forskningsorgan för cancer, International Agency for Research on Cancer (IARC).

UVA är den sortens UV-strålning som får huden att skapa mer pigment och mörkna, medan UVB är strålningen som framförallt gör att vi bränner oss, då den är mer energirik än UVA-strålningen. Både UVA och UVB gör att huden åldras och kan orsaka hudcancer.

Läs också: Forskare: Det är bättre att sola UTAN solskydd

UVB filtreras till stor del bort av jordens atmosfär och når inte jordytan till lika stor det som UVA. Det gör också att ju högre upp i atmosfären vi befinner oss – desto farligare blir solens strålar. Därför är det viktigt att smörja in sig på höga höjder, även på vinterns skidresa.

Men visste du att du även kan behöva skydda huden när du flyger?

Annons

Du blir inte brun när du får sol på dig i ett växthus eller genom ett fönster – men det betyder inte att du är helt säker från UV-strålning – inte heller på flyget om du sitter vid fönstret.

Läs också: Solskydd – fynda solprodukter i vår webbshop! 

Värst drabbade är piloterna, som spenderar många timmar i luften med stora fönster omkring sig. En studie som publicerats i The Journal of the American Medical Association visade att en timme på 10 000 meters höjd kan jämföras med 20 minuter i ett solarium, när det handlar om UV-strålning. Det innebär att en nio timmar lång flygning i solljus skulle motsvara tre timmar i ett solarium – vilket är VÄLDIGT mycket solarietid!

Som passagerare sitter man vid betydligt mindre fönster och är inte lika utsatt, men det kan ändå vara en idé att varva fönsterplatsen med gångplats ibland, eller åtminstone använda solskydd vid flygresan.

Och tro inte att du är säker för att det är molnigt. Moln reflekterar solljus nästan lika bra som snö.

Läs också: Viktiga märkningen när du köper solskyddsfaktor

Varken sugen på att smörja in dig när du ska flyga eller sitta i mitten av planet? Dra för fönsterluckan/gardinen, det kommer du långt med.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Allt om resor  Foto: Unsplash

 

MåBra testar: 5 solskydd för ansiktet

Ansiktet kräver lite mer omtanke än resten av kroppen när det gäller sol.

Läs också: MåBra testar: 5 solskydd för ansiktet

 

Annons