Därför ska du alltid tvätta nya underkläder före användning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:24

Efter reklamen: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

(1:24)

Brukar du slänga nyinköpta underkläder direkt i tvättkorgen när du köpt dem, eller börja använda dem med en gång? Om du brukar skippa tvätten före premiäranvändningen är du absolut inte ensam – en undersökning som gjorts bland 1061 brittiska kunder visar att var tredje person använder nya underkläder utan att ha tvättat dem först.

Men att skippa den första tvätten kan komma med allvarliga risker, skriver Daily Mail. Biokemisten Elle Macleman förklarar för tidningen att underkläderna kanske ser rena ut när de kommer hem från butiken, men att de måste tvättas innan användning.

Om du inte tvättar trosor före användning så kan du drabbas av hudirritation från starka kemikalier, och har trosorna råkat hamna på butiksgolvet kan de ha dragit på sig bakterier eller svampinfektioner som sedan sprids till den som bär underkläderna.

– Riskerna är generellt små, men att inte tvätta nya plagg kan potentiellt utgöra stora risker för hudens hälsa, inklusive dermatit, vulvainflammation, att vulvan svullnar, och andra bakteriella infektioner eller svampinfektioner, säger Elle Macleman till Daily Mail.

Expertens varning: Därför ska du alltid tvätta

Hon fortsätter:

– När det kommer till underkläder kan kemisk irritation, likväl som bakteriella eller svampinfektioner, vara riktiga problem. När det kommer till att inte tvätta en ny behå så kan konsumenten utsättas för en rad problem, som stafylokocker eller infektioner.

Att inte tvätta sin nya behå är nog ännu vanligare än att inte tvätta nya trosor, eftersom de bärs mot ett mindre intimt område. Men även otvättade behåar har behandlats av en rad människor i tillverkning och försäljning, och speciellt de som ammar borde vara noggranna med att tvätta behån först.

– Ammande mammor borde vara extra noggranna när det kommer till att tvätta sina behåar, eftersom det ökar risken för mjölkstockning.

Redaktionens tips

Det här kan hända med din kropp om du har stringtrosor varje dag

Så ofta ska du tvätta dina kläder – plagg för plagg

Dela på: