Därför kurrar magen – och så får du tyst på den

Kvinna håller sig för sin mage som kurrar
7 sätt att lindra olika magbesvär
0:56

Efter reklamen: 7 sätt att lindra olika magbesvär

(0:56)

Slå på ljud

Nej, det är inte för att ropa på uppmärksamhet och påminna dig om att det är dags att äta som din mage väsnas ibland. Hungern kommer snarare som en reaktion på att magen mullrar, inte tvärtom.

Kurrandet beror på att mage och tarmar drar ihop sig i vågliknande muskelrörelser som smälter maten, blandar den med magvätska och pressar den vidare genom matsmältningsapparaten. Denna process kan leda till att det uppstår ljud eftersom gaser bildas. Faktum är att dessa sammandragningar pågår hela tiden, inte bara vid hunger. Men när magen är tom hörs ljuden tydligare, medan mycket mat i magen dämpar kurrandet. Tänk dig att du placerar en kula i en tom plåtburk som du skakar på. Det låter betydligt mer än om du skakar en burk som är fylld.

När magen är tom blir det extra aktivitet och mer muskelrörelser i magsäcken eftersom kroppen vill försäkra sig om att den inte missat något som kan finnas kvar där. Dessa sammandragningar styrs från samma område i hjärnan som hungerkänslorna, vilket är anledningen till att kurrandet triggar hunger och aptit. Du känner att det är hög tid att slå dig ner vid lunch- eller middagsbordet.

Så får du tyst på magen

Har du problem med en mage som väsnas i tid och otid? Här är några enkla tips som du kan prova:

Drick vatten

Dels hjälper det matsmältningen, dels fyller det magen så att ljuden hörs mindre. Tänk bara på att dricka små klunkar åt gången, annars kan det gurgla ännu mer.

Ny studie: Tarmfynd kan leda till ny behandling av svår IBS

Ät mindre portioner

Och välj mer lättsmält mat. Stora portioner och mat som bönor, ärter, kål, lök och liknande innebär mer jobb för magen och då låter den mer.

Tugga ordentligt

Underlätta matsmältningen genom att bryta ner maten så mycket som möjligt redan i munnen. Annars kan onödigt mycket gaser bildas.

Svälj inte luft

Genom att äta långsamt brukar man få i sig mindre luft än om man hetsar i sig maten.

Undvik läsk

Och i allmänhet kolsyrade drycker som ökar mängden luft och bubblor i matsmältningssystemet.

Avsluta med en kopp te

Gärna med mynta som hjälper till med matsmältningen.

Skillnaden mellan IBS och IBD – därför är den så viktig

Matallergi eller intolerans?

Har du svåra problem med oljud från magen i kombination med kramper, diarré eller förstoppning? Du kan lida av laktosintolerans, celiaki eller IBS. Konsultera en läkare för undersökning och råd.

Källor: International Foundation for Gastrointestinal DisordersMedical News TodayVery Well Health

Läs mer:

Därför lever din mage rövare

Därför är svenskarna så hårt drabbade av magproblem

Alltid gasig i magen? Så gör du för att lindra besvären

Utvald läsning