SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför kan stress få dig att tappa håret

09 feb, 2021 
håravfall stress
Håravfall är ett vanligt symtom vid olika typer av stress och problemen har ökat nu under pandemin. Hudläkaren förklarar vad det beror på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Många vittnar om att de drabbats av håravfall efter att ha smittats av covid-19, på grund av att coronaviruset stressar kroppen. Men det är inte bara sjukdomar som kan få oss att tappa håret – alla former av stress kan orsaka håravfall.

– När kroppen utsätts för stress – antingen psykologisk eller fysisk stress – kan en del av hårsäckarna gå till en slags vilofas, säger hudläkaren Mohammad Alimohammadi, docent i dermatologi, till SVT.

Många sökte vård för håravfall efter att ha smittats under våren. Håravfallet startade ofta tre-fyra månader efter smittan, vilket enligt Mohammad Alimohammadi beror på en sorts försenad reaktion.

– Det är ganska typiskt för det här varianten av håravfall att det kommer som en fördröjning efter att kroppen utsatts för psykologisk eller fysisk press, säger han.

Hårsäckarna försätts i ett vilostadium

Vanligtvis befinner sig våra hårsäckar i olika stadier – vissa befinner sig i en tillväxtfas amedan andra hårsäckar är i ett vilostadium. Men vid akut stress försätts alltså ett större antal hårfolliklar i vilofasen – vilket kan göra att håret blir tunnare.

De tappade stråna brukar komma tillbaka när stressnivåerna i kroppen sjunker och hårsäckarna väcks ur sin dvala. Naturen tenderar nämligen att lösa hårproblemet av sig själv, men detta kan dröja flera månader – och inom sjukvården finns ingen direkt behandling för problemet.

Det finns dock ingen anledning att oroa sig om du inte har fler symtom utöver håravfallet, menar Mohammad Alimohammadi.

– Framför allt kan vi ge lugnande besked, så att man vet om att det finns goda chanser att hårväxten kommer tillbaka, säger han.

Foto: TT

Annons