Därför kan stress få dig att tappa håret

håravfall stress

Videon kunde inte hittas

Många vittnar om att de drabbats av håravfall efter att ha smittats av covid-19, på grund av att coronaviruset stressar kroppen. Men det är inte bara sjukdomar som kan få oss att tappa håret – alla former av stress kan orsaka håravfall.

– När kroppen utsätts för stress – antingen psykologisk eller fysisk stress – kan en del av hårsäckarna gå till en slags vilofas, säger hudläkaren Mohammad Alimohammadi, docent i dermatologi, till SVT.

Många sökte vård för håravfall efter att ha smittats under våren. Håravfallet startade ofta tre-fyra månader efter smittan, vilket enligt Mohammad Alimohammadi beror på en sorts försenad reaktion.

– Det är ganska typiskt för det här varianten av håravfall att det kommer som en fördröjning efter att kroppen utsatts för psykologisk eller fysisk press, säger han.

Hårsäckarna försätts i ett vilostadium

Vanligtvis befinner sig våra hårsäckar i olika stadier – vissa befinner sig i en tillväxtfas amedan andra hårsäckar är i ett vilostadium. Men vid akut stress försätts alltså ett större antal hårfolliklar i vilofasen – vilket kan göra att håret blir tunnare.

De tappade stråna brukar komma tillbaka när stressnivåerna i kroppen sjunker och hårsäckarna väcks ur sin dvala. Naturen tenderar nämligen att lösa hårproblemet av sig själv, men detta kan dröja flera månader – och inom sjukvården finns ingen direkt behandling för problemet.

Det finns dock ingen anledning att oroa sig om du inte har fler symtom utöver håravfallet, menar Mohammad Alimohammadi.

– Framför allt kan vi ge lugnande besked, så att man vet om att det finns goda chanser att hårväxten kommer tillbaka, säger han.

Foto: TT

Utvald läsning