Därför kan du inte vila bort stressen

Ungkvinna sitter med slutna ögon på soffan och verkar koppla av

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Allt snurrar på i 180 kilometer i timmen. Du hinner knappt gå på toaletten, kastar i dig maten och sömnen ska vi inte tala om. Det blir inte många timmar per natt. Sådär som det kan se ut när livet är som allra stressigast.

Då är det lätt att tänka att det man behöver allra mest är att göra ingenting. Bara ligga på soffan och softa. Eller allra helst: slänga sig i en solstol på en exotisk strand och bara vara.

Men att slappa, eller ägna sig åt passiv återhämtning, som det heter på finspråk, är inte alls det bästa man kan göra om man behöver stressa ner. I själva verket kan det öka stressen. Och det här är anledningarna till det, som de beskrivs i nya boken Reload – så blir du återhämtningssmart av Henrik Fexeus och Catharina Enblad:

Det händer om du bara slappar i soffan när du är stressad

  • När du kopplar av, och inte gör något särskilt, vill hjärnan gärna älta. Allt det där som du inte skulle tänka på poppar upp, snurrar runt i huvudet och riskerar att öka stressen, snarare än att minska den. Därför ger slötid på soffan inte den bästa återhämtningen.
  • Att göra ingenting är alltså inte optimalt. Men att göra lite då? Kolla sociala medier, scrolla på Instagram, kanske googla ett eller annat. Kan det vara ett bra mellanting? Nej, tyvärr. När du kollar på sociala medier väcks din nyfikenhet och den är svår att kontrollera. Risken är att du kollar uppdateringar, jämför och funderar, om och om igen – och istället för en paus får din hjärna bara mer att processa.

Då är passiv återhämtning bra

Men passiv återhämtning kan vara bra, om det inte blir för mycket och om du gör det smart, till exempel tittar på en film – utan att ha telefonen redo för att kolla uppdateringar eller googla filmstjärnor.

Allra bäst är ändå aktiv återhämtning, det vill säga att göra sånt som du tycker är avkopplande. Det kan vara att promenera, träna, ägna sig åt en hobby, träffa en kompis eller gå en kurs. Så lägg in tid för det i din fullspäckade kalender, så är chansen större att du orkar mer, blir mer effektiv – och kan sakta ner farten.

Läs mer:

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Är du farligt stressad? Få koll med vårt test

Bli stressfri med MåBra:s digitala kurs

Redaktionens tips
Dela på: