Artikeln innehåller reklamlänkar

Därför får du finnar på rumpan – och så får du bort dem

finnar på rumpan – så får du bort dem
Därför får du rumpfinnar - och så undviker du dem
0:47

Efter reklamen: Därför får du rumpfinnar - och så undviker du dem

(0:47)

Slå på ljud

Som svampar ur jorden poppar de upp när man minst vill det – finnarna på rumpan. De kan vara oerhört irriterande, missprydande och göra rätt ont när man sitter ner. Och än mer irriterande är att inte inte ens är finnar, så man kan inte skylla på hormonerna. Det som yttrar sig som finnar på rumpan är alltså inte släkt med finnarna du får i ansiktet.

– Det handlar inte om akne, utan snarare en liten inflammation i en hårsäck som blir irriterad, röd och ibland varig som en finne, säger Joshua Zeichner som är dermatolog.

Ok, men vad är det då som orsakar de här små, men dock irriterande, hudproblemen? Oftast är det en kombination av att hårsäckarna har täppts till och av bakterier. Det finns fyra huvudorsaker till att det blir så här:

1. Du har de svettiga kläderna på dig efter träningen

Svetten i kläderna kan torka och täppa till porerna och då lämna små bulor efter sig. Om du har möjlighet, duscha och byt kläder direkt efter träningen.

2. Du sitter mycket

Ja, de negativa konsekvenserna av stillasittande blir bara fler och fler. Nu verkar det som att det orsakar rumpfinnar också! Men huden mår helt enkelt bättre om du står upp och får lufta.

3. Har trosor på dig för länge

Ok, nu är vi inte din mamma men vi säger det ändå – byt dina trosor varje dag och efter varje träning. Finnframkallande smuts, svett och fett ska inte vara i närheten av huden på dina skinkor.

4. Du har tajta kläder på dig

Japp, de kläder du väljer att sätta på dig kan faktiskt påverka din rumpfinne-status. Tajta kläder gör att svett och fett som hamnar på kläderna hela tiden är i kontakt med din hud, vilket kan leda till hårsäcksinflammationer.

Hur blir man av med finnar på rumpan?

Hur ska man då undvika att utveckla finnarna och vad gör man åt de som redan har kommit?

  1. Duscha direkt efter träningen och använd en mild tvål som tar bort svett, men utan att irritera det yttre hudlagret.
  2. Har du redan fått rumpfinnar, tvätta din bakdel med en aknetvätt med bensynolperoxid som är effektivt mot både riktig akne och dina rumpfinnar eftersom den är antibakteriell.
  3. Skrubba rumpan med en hudskrubb som tar bort döda hudceller och kan hjälpa till att få bort det som täpper till porer och hårsäckar.
  4. Smörj in! En uppmjukande hudkräm kommer inte att täppa till porerna utan motverkar faktiskt just det. Det får gärna vara en hudkräm med mjölksyra i som hjälper till att exfoliera huden lite och inte täpper till porerna.

Hudskrubb som tar bort döda hudceller

Scrubb för kroppen som kombinerar dubbel exfoliering (kemisk + mekanisk) med en omedelbar närande och återfuktande effekt, från Filorga. Läs mer och köp den här (länk till Hudoteket).

Hudlotion med mjölksyra

Lättabsorberad kroppslotion med strukturförbättrande mjölksyra och väldoftande fransk lavendel, från Dermalogica. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

Mild rengöring

En lugnande rengöring som försiktigt tar bort överflödigt sebum som annars kan täppa till porerna. Läs mer och köp här.

Foto: TT

Läs mer:

Nytt vaccin kan bota akne

6 saker du gör varje dag som gör din akne sämre

Utvald läsning