Därför blir vissa människor aldrig frusna

kvinna vinterbadar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tillhör du dem som sällan fryser, oavsett hur kallt det är? Då kan du ha en mutation. Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt att en av fem tål kyla bättre än andra på grund av en genmutation som får dem att spara energi effektivare än andra.

Personerna med mutationen saknar ett protein och det gör att deras muskler är extra energieffektiva. Det i sin tur ger dem en bättre tolerans mot kyla.

Försökspersonerna fick sitta i kallt vatten

Proteinet, α-aktinin-3, saknas helt hos nästan var femte människa – totalt rör det sig om 1.5 miljarder personer i hela världen, enligt forskarna.

I studien fick försökspersonerna sitta i kallt vatten tills deras kroppstemperatur sjunkit till 35.5 °C . Man studerade sedan musklernas elektriska aktivitet och proteininnehåll.

Läs mer: Då kan dina kalla händer bero på sjukdom

Mutationen kan öka risken för livsstilssjukdomar

– Personer som saknar α-aktinin-3 är bättre på att hålla värmen och klarar sig i ett tuffare klimat. Nu kan vi visa att förlusten av det här proteinet ger ökad tolerans mot nedkylning, säger Håkan Westerblad, professor i cellulär muskelfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Mutationen tros ha uppstått under evolutionen när människor flyttade ut från Afrika till ett kallare klimat i Central- och Nordeuropa. Då var mutationen troligen en stor fördel, men i dag kan den faktiskt ha en nackdel: förmågan att spara energi på det här sättet kan öka risken för vällevnadssjukdomar som exempelvis fetma. Detta vill forskarna nu undersöka närmare.

Foto: TT

Redaktionens tips

Experten: Därför är det hälsosamt med kallbad

6 tecken på att du kan vara allergisk mot kyla

Därför fryser du om fötterna – och så blir de varma igen

Dela på: