Därför blir du mer bakis med åren – 4 anledningar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Upplever du att du kunde dricka nästan obegränsade mängder alkohol i ungdomens dagar – utan att betala för det i form av bakfylla? Och att du med åldern mår allt sämre dagen efter, även om du bara druckit två glas vin?

Det är ett vanligt fenomen – och dessutom ett hälsosamt sådant, eftersom det kan hjälpa dig att sätta gränser!

Läs också: 5 effekter alkohol kan ha på ditt ansikte

Kroppens förmåga att bryta ner alkohol påverkas bland annat av ålder, kön och vikt – och alkoholen påverkar många delar av din kropp, från mage till hud och inte minst ditt hjärta.

Här är fyra orsaker till att bakfyllan blir värre med åldern:

  1. Med åldern minskar mängden av det enzym i levern som hjälper kroppen att bryta ner alkoholen, vilket gör att nedbrytandet blir mindre effektivt och tar längre tid.
  2. Ju äldre du blir desto lättare har du att bli uttorkad. Och som vi alla vet har alkohol en uttorkande effekt, vilket gör att kombinationen alkohol och ålder får en givet negativ effekt.
  3. När vi blir äldre har vi svårare att hålla muskelmassa, och många lägger istället på sig fett. Och ju mer fett du har desto längre tid tar det för kroppen att absorbera alkoholen, vilket gör att det blir svårare och tar längre tid för kroppen att hantera den.
  4. Det vanligaste är att vi dricker mer sällan – och mindre – ju äldre vi blir, vilket gör att kroppen inte är van vid alkoholintag på samma sätt som när du var i 20-årsåldern. Det blir därför en större chock för lever och kropp och svårare för den att hantera alkohol.

Läs också: De slutade dricka alkohol – så här stor skillnad blev det

Sammanfattat stannar alkoholen längre i kroppen när du är äldre, vilket gör att du kan känna dig bakfull i flera dagar. Den enda lösningen är att hitta din magiska gräns, mängden du kan dricka utan att må dåligt, och hålla dig till den. Eller kanske välja alkoholfritt? Här har vi några goda dryckesalternativ utan alkohol!

Källa: Independent  Foto: IBL

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: