Därför blir du arg när du är hungrig

Hört talas om uttrycket ”hangry”? Det är en kombination av ”hungry” och ”angry”, alltså att vara hungrig och arg samtidigt. Att tålamodet brister lättare när man är hungrig är välkänt och många av oss blir griniga och snarstuckna då. Vi har svårt att reglera känslor när hjärnan har brist på sitt huvudsakliga bränsle glukos, som kroppen bildar av det vi äter. Hjärnan är dessutom ovanligt krävande – trots att den bara upptar två procent av vår totala vikt vill den ha cirka 30 procent av allt glukos kroppen bildar. Får den inte det, tja, då blir den irriterad.

via GIPHY

Men egentligen vore det väl mer logiskt att bli ledsen eller deppig när vi inte får vårt behov av mat tillgodosett? Att vi blir just arga beror på att ilska är den känsla vi människor har svårast att kontrollera, menar forskare. Ilska är också en drivkraft som får oss att agera, läs: jaga mat. Hade vi i stället blivit ledsna när vi var hungriga, skulle människan knappast överlevt evolutionen. Då hade vi nämligen satt oss ner och lipat i stället för att jaga mat. När hjärnan har glukosbrist frigör den därför hormoner som ska aktivera oss – bland annat stresshormoner och ämnen som gör oss mer impulsiva. Och ökad impulsivitet tillsammans med ilska gör att man lättare fräser till mot nära och kära.

via GIPHY

Är det långt kvar till middagen, fyll för säkerhets skull på med något litet och lätt, gärna med både kolhydrater och protein.

Till exempel det här:

  • Äppelklyftor med jordnötssmör
  • Naturell yoghurt med bär
  • Lite keso med tärnat äpple och kanel
  • En skiva grovt bröd med skivat ägg eller skivad avokado
  • Grönsaksstavar med hummus-dip

Källa: Time.com, CNN  Foto: IBL

Utvald läsning