SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför är pizza beroendeframkallande

01 jan, 2019 
Nyårsdagen är den stora pizzaätardagen i Sverige. Och det finns en vetenskaplig förklaring till att pizza är så svårt att motstå. Det är nämligen bland det mest beroendeframkallande du kan äta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En gång om året ökar försäljningen av pizza markant, nämligen på nyårsdagen. Det är gott, men långt ifrån det nyttigaste du kan äta. Men du är ursäktad, om suget tar över mot bättre vetande. För det  finns en vetenskaplig förklaring till varför det är så svårt att stå emot en rykande varm pizza med tomatsås och massor av smält ost. Kombinationen av fett, salt och snabba kolhydrater har nämligen ett snabbspår rätt upp i hjärnans belöningscenter. Pizza ger dig helt enkelt en snabb lyckokick eftersom vår stenåldershjärna fortfarande ”belönar” oss när vi äter saker som  skulle vara bra för vår överlevnad i tider av svält. I en krissituation skulle pizza ge oss den energi vi behöver för att hålla oss vid liv, åtminstone på kort sikt.

En annan förklaring till att vi har så svårt att motstå pizza är kombinationen av texturer –som den krispiga botten, seg, smält ost och söt tomatsås.

I forskning har man också sett att pizza är det livsmedel som har flest egenskaper som förknippas med beroende. Bland annat har vi svårt att sluta äta just pizza trots att vi är mätta, vi får ett sug efter mer och vi vill äta pizza oftare än vad som är nyttigt för oss.

Här är 10 i topplistan på de mest beroendeframkallande livsmedlen:

  1. Pizza
  2. Choklad
  3. Chips
  4. Kakor
  5. Glass
  6. Pommes frites
  7. Ostburgare
  8. Läsk
  9. Tårta
  10. Ost

Källa: CNN

Annons