SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför är öl bra för hälsan – 6 anledningar att ta en klunk ibland

02 jun, 2017 
Ligger du sömnlös och oroar dig för att drabbas av diverse sjukdomar? Byt ut lördagsvinet mot ett glas öl – det kan hjälpa dig att sova bättre och hålla dig frisk!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Öl är inte så onyttigt som man kan tro. Tvärtom. Framför allt är det humlen och malten i öl som är bra för hälsan men även alkoholen i sig kan vara bra mot vissa sjukdomar. Forskning visar att öl i måttlig mängd ger ett bra tillskott av bland annat B-vitaminer, kisel och syrorna humulon och lupulon, som har en antibiotikalik effekt och hejdar bakterietillväxt.

Här är 6 skäl att njuta en öl ibland:

Utmärkt sängfösare

Svårt att somna? Blotta smaken av öl, framförallt stout, ale och lager, höjer produktionen av dopamin, ett belöningshormon i hjärnan som har en lugnande effekt på oss. I en studie såg man att 15 milliliter – alltså en matsked – ökade dopaminet hos testpersonerna. Mer än så behövs inte för att det ska fungera som en sängfösare!

Verkar stärkande

Vill man få starka ben kan man välja ett glas öl istället för mjölk till maten ibland. Öl innehåller nämligen en hel del kisel som är viktigt för skelettet. En öl om dagen har visat sig minska risken för benbrott. Dricker man mer ökar istället risken, inte minst för att man blir berusad och får svårare att gå. Mest kisel finns det i ölsorterna IPA (Indian Pale Ale) och vanlig ale. Minst finns det i light lager och alkoholfri öl.

Annons

Bra för kärlhälsan

Öl kan minska risken för stroke, visar en amerikansk studie gjord på 80 000 kineser. En måttlig mängd alkohol, som det är i just öl, förhindrar att det goda kolesterolet HDL sjunker, vilket är bra för hjärthälsan.

… och för hjärtat

Mörk öl som stout och mörk ale, minskar också risken för hjärtinfarkt. De mörka ölsorterna tycks förhindra åderförkalkning som är en orsak till infarkt. Men forskarna poängterar att det handlar om måttliga mängder öl, om man vill komma åt hälsoeffekten.

Förebygger njursten

Besväras du av njurstenar? En flaska öl kan minska risken för att det bildas njurstenar med 40 procent. Både vattnet och själva alkoholen i öl späder ut urinen och gör oss kissnödiga, vilket förebygger njursten. Alkoholen ökar också utsöndringen av kalcium som är en beståndsdel i njurstenar.

Gör dig friskare

Bakteriesjukdomar kan delvis hejdas med öl tack vare humolon och lupolon, två ämnen som finns i humle. De ger dels ölen den beska smaken men har också en effekt som påminner om den i antibiotika. Forskare tittar också på om humulon och lupolon kan användas i läkemedel mot cancer.

Källor: LiveScience, The Telegraph,

Därför är öl din bästa träningskompis!

olstarka-naglar-har

Sugen på en öl efter ett hårt träningspass? Nu förstår du varför:

Läs mer: Därför är öl din träningspartner

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons