Därför är het mat och dryck det bästa i värmen

Att äta stark mat kan hjälpa dig i sommarhettan!

När solen gassar från en klarblå himmel är det givet att vi reglerar temperaturen så gott det går. Försäljningen av till exempel glass, vatten och öl skjuter i höjden under en sommar som denna.

Men hur är det egentligen med effekterna av mjukglassen och och den kylda ölen för kroppstemperaturen?

Det korta svaret är att det kan funka tvärt emot vad man skulle kunna tro. Åtminstone enligt forskare vid University of Queensland i Australien.

Läs också: 10 sunda recept på kall sommarmat

Det vore ju logiskt att tro att en kall glass skulle kyla ner kroppstemperaturen. Och den kalla glassen ger så klart en svalkande känsla i början men när matsmältningen sätter i gång kan det alltså bli tvärt om. Förklaringen är att glassen är kaloririk vilket i sin tur innebär att det går åt mycket energi till matsmältningen. Och det är en process som snarare värmer upp kroppen än kyler ned.

Samma sak gäller till exempel kall läsk. Det svalkar till en början men när matsmältningen drar igång så blir effekten den motsatta.

En stor kall öl

En stor kall svalkar för stunden. Tyvärr inte sedan. Bild: IBL

Fyll på med vätska

En fyndig sak med den mänskliga kroppen är att vi är självreglerande. Om det är hett så svettas vi och kyler samtidigt ner kroppen.

Den vätska vi förlorar när vi svettas måste ersättas vilket gör att det är viktigt att hålla vätskebalansen.

Läs också: Har du gått på de här vanliga myterna om vatten?

Och, inte för att vara tråkig, men det är bättre att hålla balansen med vatten än med kall öl.

Den första klunken öl är så klart en njutning, men eftersom drycken är vätskedrivande så innebär det att balansen, som vi talade om nyss, snarare försämras är förbättras.

Det finns mat som både svalkar och hjälper till att hålla vätskebalansen. Gurka, tomater, paprika, melon och jordgubbar innehåller mycket vatten. Då får du både svalka och härliga smaker i ett.

Ät kryddstarkt!

Varma drycker kan däremot ge svalka. Förklaringen är att värmen sänder signaler till hjärnan att svettas redan vid små mängder vätska. Du får alltså en kylande effekt utan att behöva springa på toa hela tiden.

Detsamma gäller kryddstark mat. Som bekant kan det vara bra skjuts på kryddningen i varma länder som Indien och Mexiko. Den svalkande effekten är en förklaring.

Läs också: Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

Så ta det lugnt, ta en chili!

Heta kryddor

Ta det lugnt i hettan. Ta en chilli! Bild. IBL

Källa: Land

Artikeln publicerades först på Allers.