Därför är det bäst att duscha på kvällen

Vill du ha fräschare hud och undvika allergier bör du duscha innan läggdags

Du vaknar upp yrvaken, stegar mot duschen och sätter på kranen. Kroppen vaknar sakta men säkert till liv och du börjar känna dig fräsch och redo för dagens utmaningar. Ja, att duscha på morgonen är en vana som många tror att de inte kan vara utan. Men faktum är att det kan vara dags att tänka om och ändra på rutinen. Att vara kvällsduschare kommer nämligen med flera fördelar.

Det är Daily Mail som har undersökt om det finns några för- och nackdelar med att duscha på kvällen respektive på morgonen. Och efter en intervju med bland annat hudspecialisten Samer Jaber kan de konstatera att det på flera sätt går att dra nytta av att tvätta kropp och ansikte på kvällstid.

Duschar du på kvällen kan du somna lättare och slipper smuts i sängen

Duschar du på kvällen kommer din hud att må bättre.

Fördelar med att duscha på kvällen

Förklaringen till varför det är bättre att duscha innan läggdags är egentligen ganska enkel. Genom att tvätta av kroppen på kvällen blir av med all smuts och svett som du samlat på dig under dagen – vilket gör att dina sängkläder håller sig fräschare längre och att din hud inte utsätts för onödigt skit. Detta är extra viktigt under vår- och sommarmånaderna då luften är full av bland annat pollen som lätt sätter sig i både hår och på kropp.

Ytterligare argument för att tvätta sig på kvällen är att sömnen påverkas positivt. Studier visar nämligen att en dusch reglerar kroppstemperaturen, minskar stressnivån i kroppen, hjälper oss att varva ner och släpper på eventuella muskelspänningar.

Morgonduschare? Det finns en lösning

Känns en morgondusch ändå som det enda alternativt för dig? Då kan det absolut vara värt att fortsätta med din invanda rutin. Det finns för- och nackdelar med det mesta, och allt passar inte alla. Att duscha på morgonen kan vara vad som krävs för att piggna till och lyckas med dagen. Samer Jaber poängterar dock att alla morgonduschare bör vara noga med att tvätta sitt ansikte innan läggdags. Det räcker med att man vaskar av det i handfatet, men smutsen som tillkommit under dagen bör inte följa med in i sovrummet. Det kommer irritera din hud i onödan.

Källa: Daily Mail   Foto: IBL

Läs också:

Därför ska du inte duscha varje dag

Så blir du morgonpigg – 11 bästa tipsen för morgontrötta

Experten: Så ofta ska du duscha – egentligen

Utvald läsning