SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Därför åldras du i förtid om du inte tränar

21 jun, 2016 
Minskade hjärnvolymer kan kopplas till ett tidigare inaktivt liv, visar ny forskning. Det visar tydligt hur viktigt motion är för våra hjärnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter att ha följt fler än 1500 personer under 20 års tid kunde forskare se att de som inte motionerat när de var i 40-årsåldern och dessutom var i dålig fysisk kondition hade mindre hjärnor vid studiens slut. Det rapporterar SVT Vetenskap.

Läs mer: Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

I början av studien fick deltagarna göra konditionstest på löpband där bland annat syreupptagningsförmågan mättes. Forskarna gjorde även en magnetröntgen på deltagarnas hjärnor.

Vid de uppföljande undersökningarna, 20 år senare, var de personer som presterade sämst på konditionstestet och hade högt blodtryck samma grupp som uppvisade minskade hjärnvolymer. Åtta enheter sämre resultat på löpbandet resulterade i en minskad hjärnvolym som kan jämföras med två års åldrande.

Lär mer: Ny forskning: Ungt blod ska bromsa åldrandet

Forskningen lyckades alltså sammankoppla brist på motion i arbetsför ålder med minskade hjärnvolymer när man blir äldre.

– Resultatet visar att det kanske viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss, säger överläkaren Anders Hansen till SVT.

Annons