Dämpar alkohol stress och oro? Svaret är oväntat

Kvinna läser en bok och dricker ett glas rödvin i lugn och ro framför brasan.

Du kommer hem från jobbet, häller upp ett glas vin och så sprider sig en härligt avslappnad känsla i kroppen. Att alkohol har den effekten gör att många använder det för att hantera stress och dämpa ångest. Men händer det på riktigt? Eller är det ”bara” en känsla.

Här ger alkoholforskaren Sven Andréasson, som driver Mottagningen för alkohol och hälsa, Riddargatan 1 svaret – och det är kanske inte alldeles vad du väntade dig.

Alkohol kan dämpa ångest, men…

För det första så ja; alkohol har faktiskt en ångestdämpande effekt. Men som du säkert kan gissa är det inte så bra som det låter. Effekten är väldigt tillfällig – och dessutom motsägelsefull.

– Forskningen visar också att när man dricker så stiger kortisolnivåerna, det vill säga stressystemet slås på och det märker man nästa dag för då är ångestnivån förhöjd. Så alkohol ger i förlängningen en ökad stress säger Sven Andréasson.

Något enstaka glas ger visserligen inte den värsta bakfylle-effekten, men stressnivåerna höjs även av lite alkohol. Men många struntar ändå i den aspekten.

– Folk är beredda att betala rätt dyrt för att få den tillfälliga, lugnande effekten trots att de vet att det blir värre dagen därpå.

Effekten av alkohol kan vara placebo

Då kan det vara bra att tänka på en annan upptäckt forskarna gjort: Att effekten av alkohol kan vara så kallad placebo-effekt. Så svaret på frågorna i början av artikeln är ja både och: Alkohol verkar lugnande  – men det behöver inte vara på riktigt.

– Om man dricker vad man tror är alkohol blir man lugn, även om det är apelsinsaft. Det är mycket en förväntanseffekt, säger Sven Andréasson.

Man får alltså den effekt man förväntar sig när man dricker. Det gäller alltså inte bara tonåringar som raglar runt efter att ha druckit ett par folköl.

– I USA har man gjort studier på folk som upplevt sig som ordentligt påverkade och inte velat köra bil hem, när de bara druckit placebo. Man kan säga att vi är kollektivt lurade allihopa att tro att alkohol ger de här effekterna. Problemet är: Hur förmedlar man det på ett bra sätt?

Därför kan träning vara ett bättre val

Men vad ska man unna sig då, för att få det härliga lugnet efter en stressig dag? Sven Andréasson tycker att man ska dricka något annat, kanske en varm kopp te, eller hitta på någon annan aktivitet. Till exempel gå och träna, för då känner man sig nyttig och får ett endorfinpåslag.

– Grundtipset 1 A är fysisk aktivitet och så förlägger man den tidsmässigt så att den krockar med tiden då man brukar dricka. Kommer man väl förbi det klockslaget så uteblir lusten att ta det där glaset med vin.

Läs mer:

Sju tekniker för att bi av med oro

Är du farligt stressad – få koll med vårt test

Så påverkar alkohol ditt träningsresultat