FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så påverkar alkohol ditt träningsresultat

31 maj, 2018 
AvMikaela Råberg
Så påverkar alkohol ditt träningsresultat
Att en hälsosam livsstil och ett festligt leverne inte går hand i hand vet vi redan, men hur mycket påverkar alkohol träningen och resultatet – egentligen?
Annons

Det är inte särskilt svårt att lista ut att ett intensivt och svettigt pass på gymmet följt av en blöt kväll på krogen inte är det ultimata för träningsresultatet. Men visste du att effekten av alkohol påverkar både din återhämtning och muskeluppbyggnad och att du presterar sämre flera dagar efteråt? Så här påverkar alkohol din träning.

1. Du presterar sämre

Det är ingen hemlighet att alkohol torkar ut kroppen och den sprängande huvudvärken som många kan uppleva dagen efter beror på just uttorkning. Att då tro att man kan gå och genomföra sina maxlyft precis som vanligt – trots att kroppens vätskenivåer är helt ur balans – kan man alltså bara glömma. Alkoholen påverkar inte bara kroppen timmarna efter, effekten kan sitta kvar i flera dagar.

2. Minskad muskeluppbyggnad

Effekten av din träning försvinner inte helt av alkohol, men den försämras. När vi dricker alkohol sänks hormonnivåerna som vi behöver för att bygga muskler och både testosteron och tillväxthormonet IGF-1 minskar med så mycket som 25 procent dagen efter. Har du dessutom druckit flera dagar i rad ligger minskningen av hormonerna på upp till 75 procent.

Annons

– Är man intresserad av att bli så stark som möjligt ska man kanske minimera eller till och med eliminera alkoholintaget, säger Mikael Mattson, idrottsforskare på GIH till Systembolaget.

3. Större skaderisk

Om du är frisk är det ingen fara att träna bakfull, men kom ihåg att alkoholen fortfarande påverkar din reaktionsförmåga. Dagen efter har du alltså längre reaktionstid, vilket medför en större skaderisk.

Studier har dock visat att vår konditionsförmåga och uthållighet påverkas mindre av alkohol, medan träningsformer som kräver styrka, explosivitet, koordination, precision och balans påverkas mer.

– Det är alltid bättre att träna än att inte träna, men gör saker som är lite mer kontrollerade som cykling eller löpning, där man har kontroll över sin situation, säger Mikael Mattson.

4. Gömmer musklerna

Magrutor byggs inte på gymmet, de byggs i köket, har man ju hört och till viss del stämmer det. Har du ett träningsmål som även involverar det estetiska är kosten A och O.

Annons

Som bekant innehåller alkoholhaltiga drycker en hel del tomma kalorier och socker. Utöver det stimulerar alkohol även aptiten och det är inte för intet som fyllekäk ofta involverar något kaloritungt, fett eller friterat. För att inte tala om bakismaten som ofta består av pizza.

Är du ute efter en tonad kropp med synliga konturer gäller det att vara strikt med kalorierna och inte ”slösa” dem på något så näringstomt som alkohol.

Slutligen:

Precis som allt annat här i livet handlar det om måttlighet. Är du ingen elitidrottare, tävlar inom en viss gren eller har ett specifikt träningsmål du vill uppnå, skadar det inte att ta ett glas då och då och festa till det ibland. Men tänk på det här:

  • Drick måttligt, överkonsumtion är aldrig bra oavsett om det gäller mat eller dryck.
  • Träna försiktigt dagen efter och förvänta dig inte att kunna prestera på topp.
  • Välj hellre kontrollerad konditionsträning eller övningar i viktmaskiner för att minska skaderisken.
  • Är målet att gå ner i vikt eller minska underhudsfettet bör du inte förvänta dig att se stora resultat varken på vågen eller måttbandet om du dricker mycket och ofta.
  • Förutom att minska alkoholintaget är sömn, vardagsmotion och kosten viktiga faktorer för att få resultat av träningen.

Läs också: 

6 tecken på att du borde dra ner på alkoholen

Här är stjärnorna som väljer att inte dricka alkohol

5 effekter alkohol kan ha på ditt ansikte

5 tydliga träningsfördelar med att sluta dricka alkohol

Annons