Dåligt humör? Det kan faktiskt skada din hälsa

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kanske har du bråkat med din parter eller så har du problem på jobbet. Kanske har du bara vaknat på fel sida i dag.

Att vara på dåligt humör är en känsla som vi alla känner igen. Orsakerna kan vara många och likväl finns ibland ingen orsak alls. Det är helt enkelt en naturlig del av att vara människa, men om du ofta är grinig ökar faktiskt risken för en sämre hälsa.

I en ny studie, som genomförts vid det amerikanska universitetet Penn State, har man nämligen hittat en koppling mellan dåligt humör och försämrad hälsa.

I studien deltog 220 personer, som fick lämna ett blodprov varje dag under två veckors tid. Samtidigt fick de svara på frågor om hur de mådde, såväl psykiskt som fysiskt. Resultaten visade att deltagarna som mådde sämre under studiens lopp också fick ett försvagat immunförsvar. Denna fysiska reaktion var särskilt vanlig hos de som mer eller mindre mådde dåligt konstant, eller väldigt ofta.

– Dåligt humör, i synnerhet om det är allvarligt eller ständigt, förknippas med högre nivåer av stresshormoner, till exempel kortisol och adrenalin. Det är kroppens naturliga respons i situationer då du känner dig rädd eller hotad. Men återkommer känslan ofta påverkar det din kropp negativt, säger läkaren Clare Morrison till sajten Elite Daily.

Även om studien är den första som hittat en samband mellan humör och immunförsvar så behövs mer forskning på området, menar forskarna.

Läs mer:

Blir du lätt arg? Här är 9 sätt som det kan skada din hälsa

Är dina händer eller öron ojämna? Då är du antagligen argare än andra

3 shots med ingefära att boosta hälsan med

Foto: TT

Redaktionens tips
Dela på: