Så vet du om dina alkoholvanor är i gråzonen

Två kvinnor som skålar
Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol
1:20

Efter reklamen: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

(1:20)

Slå på ljud

En uppmärksammad effekt av pandemin och hemmasittandet är ökad alkoholkonsumtion. I USA pratar man om en gigantisk gråzon. Med "gråzons-drickare" menar man personer som dricker regelbundet, men som inte uppfyller kriterier för alkoholberoende. Om detta fenomen skriver den amerikanska plattformen Huffpost.

Det finns kliniskt framtagna riktlinjer som definierar riskbruk av alkohol. Dessa riktlinjer är: Mer än 14 standardglas, motsvarar två flaskor vin, i veckan för en man. Mer än 9 standardglas, motsvarar en och en halv flaska vin, i veckan är ett riskbruk för en kvinna.

Se också 9 svenska kändisar som tagit sig ur sitt alkoholmissbruk.

Alkoholvanor: Då blir de problematiska

Men även om man inte lever upp till dessa kriterier kan en persons drickande blivit problematiskt. Man kan mycket väl ha ett alkoholrelaterat problem även om man inte dricker ens i närheten av risknivåerna. På Centers for Disease Control and Prevention i USA menar man att drickandet blir destruktivt om det orsakar problem i relationer, i skolan, på jobbet, i sociala aktiviteter eller i hur man tänker och känner. Kanske är man den som alltid tar en eller två glas för mycket på after worken med kollegorna, eller på tjejmiddagen. Även om det inte sker så ofta.

– Jag definierar gråzonsdrickande som utrymmet mellan två ytterligheter, säger Jolene Park, hälsocoach baserad vars praktik fokuserar på gråzonsdrickande.

Hon beskriver de två ytterligheterna av att dricka med en person med allvarligt beroende kontra en person som aldrig dricker, eller bara dricker några gånger om året.

– Verkligheten är att de flesta människor inte dricker i någon av dessa extrema kategorier, säger Jolene Park. De drickande ligger mellan dem, vilket är gråzonen.

Många i gråzonen menar att de fungerar alldeles utmärkt, men inombords har de ändå börjat ifrågasätta sina vanor.

Jolene Park

Hon berättar också att hennes klienter egentligen inte ser några stora konsekvenser av sitt drickande.

– Många i gråzonen menar att de fungerar alldeles utmärkt, men inombords har de ändå börjat ifrågasätta sina vanor. Det där, den där första signalen är viktig att ta på allvar.

Dricker på ett annat sätt än tidigare

Gråzonsdrickande kan se väldigt olika ut. Vissa människor kanske inte dricker hemma, men går i stället ut och dricker för mycket i sociala sammanhang, vilket kan vara nog så ångestframkallande dagen efter. Andra kanske upptäcker att de dricker på ett annat sätt än de gjorde tidigare - som ett sätt att hantera stress, ett sätt att komma ner i varv. Eller så kanske de helt enkelt tänker på alkohol mer än de skulle vilja. Det är inte bara "när" och "hur mycket" som spelar roll; "hur" och "varför" man dricker alkohol är också viktiga enligt artikeln.

Källa: Huffpost, 1177

Foto: TT

Utvald läsning