HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Experten: Så farligt är det att ta coronavaccin om du har fillers

19 apr, 2021 
kvinna som får fillers i läpparna
Tidigare i år kom rapporter om att personer med fillers har fått allergiska reaktioner efter att ha tagit coronavaccinet. Är det här något att oroa sig för? MåBra reder ut.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

I USA i början av året fick flera personer med fillers allergiska reaktioner orsakade av coronavaccinet. Flera fall har även påträffats i Sverige. Efter dessa fall väcktes en oro över att personer med fillers kommer att undvika att ta vaccinet. Elisabeth Bernspång, utredare vid Läkemedelsverket, reder ut alla frågetecken kring vaccinet och fillers.

Hur många kända fall av allergiska reaktioner orsakade av fillers och vaccin finns det i Sverige?

– Det finns ett mindre antal rapporterade fall. Just nu har jag dock inte klart för mig hur många det rör sig om.

I USA fick flera personer allergiska reaktioner orsakade av Modernas vaccin. Vilka märken har orsakat allergiska reaktioner?

– Vi har sett allergiska reaktioner i samband med vaccinering med all godkända vaccin.

Annons

Hur stora är riskerna att få en allergisk reaktion när man har fillers?

– Eftersom vi inte vet hur vanligt det är med fillers går det inte att säga hur vanligt förekommande det är med allergiska reaktioner vid fillers. Det vi kan säga är i alla fall att det inte är vanligt och inte farligt.

Vilka typer av allergiska reaktioner orsakade av fillers har man sett?

– Personerna har fått lokala reaktioner i form av rodnad och svullnad i området där de har fillers. Ofta har det hjälpt med vanlig allergimedicin eller kortison för att svullnaden och rodnaden ska försvinna. Det har alltså inte varit några allvarliga reaktioner. Fillers kan också injiceras i stämbanden vid vissa sjukdomar och då kan det bli farligt om stämbanden svullnar upp. Dessa personer sköts dock av läkare som håller koll på vaccinering och risken för farliga reaktioner.

Finns det anledning att oroa sig för att ta vaccinet om man har fillers?

Annons

– Nej det finns inte anledning och oroa sig, däremot ska man självklart vara vaksam och söka vård vid eventuella biverkningar. Om man är orolig kan man ha allergimedicin hemma, det finns receptfritt på apoteket. Förutom att ta allergimedicin ska man alltid uppsöka vård akut vid en allergisk reaktion om man inte kan hantera symptomen på egen hand.

Vad skulle du rekommendera de som överväger att använda fillers just nu?

– Om man överväger att börja använda fillers just nu eller att fylla på sina fillers skulle jag säga att man ska vänta till dess att man är vaccinerad. Vi alla kommer troligtvis vara vaccinerade inom det närmaste halvåret, så avvakta lite.

Annons