Christine, 59: "Jag låter naturen läka mig"

23 aug, 2018 
Efter ett skogsbad är Christines stress som bortblåst, och hon känner sig rofylld resten av dagen.
För 59-åriga Christine Busain fick naturen en ny innebörd när hon började gå skogsbad. Hennes stressnivåer sänktes, och hon insåg hur mycket vackert i naturen hon tidigare missat!
Annons

Naturen har alltid varit en viktig plats för Christine Busain. Somrarna tillbringas i fjällen, och hon är ofta ute i skogen till långt in på hösten. Christine som har legat på gränsen till utbrändhet i många år tror att anledningen till att hon alltid dragits till naturen är för att det ger henne ett lugn.

Läs också: Bli av med stressen – gå ut i naturen

När hon blev inbjuden till att testa skogsbad på Facebook så tyckte hon att det lät lite konstigt och funderade på vad det kunde vara, men hon blev också nyfiken och bestämde sig för att testa.

– Jag är van vid att vara i naturen, men det här var på ett annat sätt. Det var väldigt speciellt och vi uppmanades att gå dit känslan förde oss, stanna till och titta noggrant på allt som var vackert eller annorlunda och studera det. Det blev ett helt nytt sätt att se på naturen.

Såg nya saker

Christine berättar att skogsbadet var väldigt positivt för hennes stressnivåer och att den vägledda promenaden gjorde att hon såg saker som man annars så lätt missar.

Annons

– Jag insåg vilka otroligt vackra strukturer det finns på bark, mossor och stenar – det som jag inte tänkt på att det ens funnits tidigare. Och färger som annars inte syns, som nyansskillnader. Det var väldigt berikande för mig och helt otroligt!

Upplevelserna har alltid varit som starkast när hon vandrat ensam i total tystnad. Christine jämför även skogsbad med att vara ute i skogen och plocka svamp, något som hon ofta gör tillsammans med familj och vänner.

Recept.se Nyhetsbrev

– När man plockar svamp går man långsamt och koncentrerar sig, det går inte att tänka på något annat. Det är lite samma upplevelse som med skogsbaden, och jag älskar det!

Läs också: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Tiden Christine tillbringat ute på skogsbad beskriver hon som väldigt rogivande.

– Den inre stressen gick ner, för det går inte att hålla den vid liv när man går så sakta och måste vara observant. Då kan man inte tänka på jobb eller vad man ska äta till middag. Jag är ju upptagen med att kolla på den här mossan, så det påverkar stressen jättemycket. Min upplevelse är att jag var lugn resten av dagen och kvällen.

Annons

Gå själv först

Förutom att gå vägledda skogsbad så har Christine även gått ut med en vän. Men hon rekommenderar att man

testar att gå på en vägledd vandring först – eftersom det kan vara lite svårt att hitta lugnet på egen hand.

– Det är ju egentligen bara att gå ut. Samtidigt känns det lite konstigt i början om man går själv. Jaha, kan man tänka, ska jag titta på den där stubben? Många av oss vill göra rätt, och det kan kännas lite udda att titta på ett strå – vad ska man tänka? Så jag tror att det kan vara bra att gå med en vägledare först och uppleva känslan, sedan kan man gå själv.

Läs också: Test: Är du farligt stressad?

Den stora skillnaden mellan skogsbad och att ”bara” gå ut i skogen tycker Christine framför allt är att det är svårare att låta tankarna snurra iväg under ett skogsbad.

– Med skogsbad blir man vägledd, får uppgifter att göra och utforska – vilket gör att man blir fokuserad, och det medför att alla vardagliga tankar får stå åt sidan ett tag. Det tillför mer än att bara koncentrera sig på att man ska gå sakta, för då kan ju tankarna fortfarande snurra. Jag inser i dag hur bra naturen får mig att må och att naturen är en läkande plats.

Annons

Christine Busain

Ålder: 59 år.

Bor: I Sollentuna.

Familj: Två söner och två bonusdöttrar.

Gör: Handläggare och egen företagare.

Stressa ner – med japanska succémetoden

Shinrin-yoku påminner lite om mindfulness – fast i skogen.
Shinrin-yoku påminner lite om mindfulness – fast i skogen.
Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!
Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!
Annons