SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Bloggarens hårda kritik: "Sluta döda era barn med veganmat"

27 jun, 2017 
Efter en tragisk händelse där en sju månader gammal pojke dog, har debatten väckts kring om barn ska äta vegansk kost. Bloggaren Josefin Schönqvist tycker inte det, och skräder inte orden när hon kritiserar veganföräldrarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Josefin Schönqvist, 25,skriver för Nyheter24 och en av hennes senaste krönikor har fått stor uppmärksamhet. Den handlar om föräldrar som föder upp sina barn på vegansk kost, något som fått ödesdigra konsekvenser flertalet gånger redan.

Fokuset ligger på en ny dom i Belgien, där 7 månader gamla Lukas dog av undernäring då föräldrarna försökt uppfostra honom på vegankost. Föräldrarna dömdes till sex månaders villkorlig dom för dråp.

Jag får ont i magen av att höra detta, och lider med Lukas och hans föräldrar som var övertygade om att de gjorde det bästa för deras barn, men som tyvärr kostade honom livet,” skriver Josefin i krönikan.

Läs också: Därför ska du låta dina barn leka med maten

Även i Italien har tragiska händelser som den med Lukas skett. Där finns minst fem dokumenterade fall där spädbarn dött på grund av vegankost, och där kan det bli aktuellt med en lag som ger föräldrar upp till 4 års fängelse för att ge sitt barn bristfällig kost.

Annons

Lukas föräldrar trodde att han var gluten- och laktosintolerant (Hur kan man tro? Sånt kollar man upp). På grund av det valde de att ge honom vegankost, på mjölk som var gjord på havre, ris och quinoa. Vad som händer när man experimenterar med vegankost på barn som växer är att de lätt får vitamin- och mineralbrist, något som är livsviktigt för barnets naturliga utveckling.” 

Läs också: Lista: Maten som du aldrig ska ge till småbarn

Det som hände Lukas var att han gick ner väldigt mycket i vikt, och när föräldrarna valde att ringa ambulansen var det för sent. När han dog vägde han 4,3 kilo. Vissa av hans organ hade krympt till hälften av sin storlek och saknade helt ett fettlager, skriver CBS.

Annons

Det gör ont i mig, från botten av mitt hjärta, att ett barn ska mista livet på grund av vuxna människor som ska experimentera. Jag vill poängtera att min uppfattning är att Lukas föräldrar inte var ute efter att skada honom och att de gjorde det av kärlek, men tyvärr miste deras son livet på grund av okunskap och experiment som inte hör hemma i detta sammanhang,” skriver Josefin Schönqvist.

Hon frågar sig varför föräldrar litar mer på sin egen magkänsla än på kunniga läkare, och undrar varför Lukas föräldrar väntade in i det sista med att ringa ambulans. En dag tidigare hade de kunnat rädda hans liv.

Läs också: 11 saker du inte ska säga när barnet inte vill äta

Jag hoppas att någon därute kan lära sig utav detta exempel, och många andra barns missöden, och dämpa egot i tron om att ni ska ”rädda världen” genom att äta vegankost. Börja med att rädda era egna barn istället! Man ska faktiskt alltid sätta saker och ting i perspektiv”.

Källa: Nyheter24, Expressen

Foto: IBL, Nyheter24

Vilken mjölk ska barn dricka?

mjölk

Läs också: Vilken mjölk ska barn dricka?

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons