SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Blir du sjuk av dina jeans? Här är tecknen!

07 apr, 2016 
Ett par slimmade jeans må vara snyggt. Men de kan skada dig — på de mest oväntade ställen...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Eksem, nervskador i låret och ont i knäna. Det är bara några, ovanliga biverkningar man kan få av superslimmade jeans med låg midja som håller in på ”fel” ställen.

– Om du redan har en pågående inflammation under knäskålen, så kallad knäskålssmärta, kan tajta jeans ligga och irritera och förvärra smärtan, säger Per Ingemarsson, sjukgymnast vid tränings- och rehabiliteringsanläggningen KMTI i Karlstad.

Har man problem med knäna kan det här alltså vara en av pusselbitarna, enligt Per Ingemarsson.

Även bäckenet påverkas av jeansen. Sitter de åt för hårt kan man inte röra sig normalt, vilket kan orsaka ryggont.

Så har du oförklarliga smärtor i kroppen, testa att byta byxor. Testa gärna vårens hälsosnälla trendjeans, boyfriendjeansen, som har en lösare passform, eller 70-talsmodellen med hög midja och utsvängda ben.

Underlivsproblem

Syntetiska och åtsittande tyger kan skapa en varm och fuktig miljö i underlivet där jästsvampar och bakterier trivs. Det kan ledan till svampinfektion. Symtomen kan vara klåda eller sveda. En annan varningssignal är om du får vita, gryniga eller tunnare flytningar. Fel byxor kan också skapa en grogrund för de bakterier som orsakar urinvägsinfektion.

Annons

Nickelallergi

Nickelallergi är den vanligaste typen av kontaktallergi i Sverige. Och vissa jeansknappar innehåller nickel. Om du ofta kommer i direktkontakt med den metallen riskerar du att blir allergisk. Det brukar visa sig som rodnad eller eksem på huden som föremålet vidrört. Om du inte vill slänga dina jeans kan det även fungera att måla baksidan av jeansknappen med nagellack. Receptfri hydrokortisonsalva kan reparera huden.

Knäskador

Var tredje kvinna får någon gång i livet problem med knäna och då är det oftast fråga om så kallad knäskålssmärta. Är man drabbad kan jeans som smiter åt kring knäet förvärra smärtan eftersom de ligger och irriterar knäskålen.

Ryggsmärta

Jeans kan trycka åt så hårt när du går, sitter eller böjer dig att du med tiden får ryggproblem. Det beror på att bäckenet inte kan röra sig normalt. Musklerna som annars kontrollerar rörelserna blir spända och kan inte arbeta ordentligt. Om du använder trånga jeans för ofta kan spända muskler, dålig hållning och kroniska ryggsmärtor bli konsekvensen.

Annons

Magbesvär

När du bär byxor som trycker mot magen blir det svårare för kroppen att smälta maten. Då kan du få magknip, halsbränna eller svullen mage efter en måltid. Tips: knäpp upp byxorna!

Hudbesvär

För att tillverka ett kilo jeans används i genomsnitt 2,4 kilo kemikalier, enligt en rapport från Keminaklieinspektionen. Många av dessa kan skada din hälsa. Kontakteksem är en vanlig reaktion. Tvätta därför alltid jeansen innan du använder dem. Eller köp ekologiska eller miljömärkta kläder!

Nervskador

Åtsittande jeans med låg midja kan i värsta fall ge nervskador. Åkomman kallas meralgia paresthetica och uppstår när en känselnerv i låret kommer i kläm. Det är inte farligt, men man kan få ont och uppleva att det sticker och bränner i låret. I vissa fall kan skadan bli permanent. Den bästa medicinen är att se till att trycket mot nerven försvinner.

Källor: webmed.com, Socialstyrelsen, International Business Times

 

AV Elin Lenander

Annons