SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Bevisat igen i ny studie: Fett är hälsosammare än kolhydrater

30 aug, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Att fett skulle vara den stora anledningen till övervikt och hälsosjukdomar har visat sig vara helt felaktigt. Istället är det kolhydrater vi bör äta mindre av.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I en stor epidemiologisk studie med totalt 135 335 personer i åldrarna 35-70 år i 18 olika länder har man kunnat se att det är kolhydrater och inte fett som vi bör äta mindre av.

I studien kunde man se att de deltagare som hade ett högre intag av kolhydrater hade en koppling till högre risk för ökad dödlighet totalt, oavsett orsak.

Läs också: Missa inte MåBra:s webbtjänst Bränn Fett!

De personer som hade ett högt intag av fett visade däremot ingen ökad risk. Tvärtom hade de personer som åt mer mättade fetter en minskad risk att drabbas av stroke.

Det är inte en nyhet att kolhydrater och särskilt snabba kolhydrater ökar risken för låggradiga inflammationer i kroppen som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men kolhydrater finns i olika födoämnen och även om studien ovan pekar på att kolhydrater är en dålig näringskälla finns det också studier som visar att kolhydrater i grönsaker, baljväxter och frukt inte har någon skadlig effekt.

Läs också: Så väljer du rätt fett – stor guide

Källa Land   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Forskare: Därför ska du INTE undvika kolhydrater

Kolhydrater förser hjärnan med nödvändigt glukos.

Läs också: Forskare: Därför ska du INTE undvika kolhydrater

 

Annons