FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Bästa tipsen för att undvika magsjuka i sommar

26 jun, 2018 
Så undviker du att bli magsjuk under semestern.
Låt inte semestern bli förstörd av kräkningar och diarré – här är bästa tipsen för att undgå att smittas av campylobacter och bli magsjuk.
Annons

Med sommaren kommer värmen och i värmen frodas bakterierna. Inte minst campylobacter, som är den största boven bakom magsjuka – och som saboterat många semestrar genom tiderna.

Det livsmedel som innehåller störst mängd campylobacter är rått kycklingkött.

– Det är alltid viktigt att vara noga när man lagar till kyckling men vi vet att det finns mer campylobacter hos kycklingarna under sommaren, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Undvik magsjuka

Här är sju tips från Livsmedelsverket för att slippa hänga med huvudet i en toalettstol i sommar.

  1. Tvätta händerna. Gör det innan du börjar laga mat, när du byter från att hantera rått kött till grönsaker och innan du ska äta.
  2. Skilj rått kött och grönsaker åt. Använd inte samma kniv utan att diska den och skär inte på samma odiskade bräda.
  3. Skölj inte kycklingen i vatten. Risken är att det skvätter vatten blandat med köttsaft runt i köket och kanske på grönsaker eller annan mat i närheten.
  4. Diska knivar och skärbrädor noggrant när du har använt dem.
  5. Torka upp köttsaft från köksytorna med hushållspapper – inte med trasan, då bakterierna kan leva kvar i trasan och riskeras att spridas vidare.
  6. Var säker på att kycklingen är helt genomstekt. Detta är extra viktigt under sommarmånaderna.
  7. Drick inte opastöriserad mjölk.

Campylobacter kan även spridas genom smittbärande människor eller djur, och det krävs väldigt lite bakterier för att bli magsjuk. Ett annat gott råd är därför att alltid tvätta händerna om du har klappat något djur – och kanske även om du har skakat många händer eller umgåtts med många människor.

Om en i familjen blir magsjuk blir övriga familjemedlemmar lätt och snabbt också sjuka.
Om en i familjen blir magsjuk blir övriga familjemedlemmar lätt och snabbt också sjuka.

Resa i sommar?

Är det någon gång magsjukan kan få hålla sig borta mer än någonsin så är det när du är på resande fot. I andra delar av världen kan det finnas bakterier vi inte är vana vid och som kan göra oss sjuka – tvätta därför alltid händerna i samband med måltider och toalettbesök, använd handsprit om det finns. Våtservetter och alkogel kan vara bra att packa med.

Annons

Ha extra koll på att kött och grönsaker är tillagade ordentligt, och allra helst ska maten vara varm – undvik alltså helst buffémat och rå fisk. Undvik att dricka kranvattnet där det rekommenderas, och be om att få drinkar och läsk etc. utan is. Lagar du egen mat bör du koka, filtrera eller klorera vattnet.

Lita också på din näsa – luktar maten illa eller konstigt kan det vara bäst att låta bli att äta den.

Symptom på magsjuka

Typiskt för magsjuka är att du blir sjuk snabbt och att du oftast blir bättre inom några dagar. De vanligaste symtomen på magsjuka är följande:

  • illamående
  • kräkningar
  • diarré
  • ont i magen.

Ibland kan du även få feber och ont i kroppen. Sök vård om diarrén håller i sig i mer än en vecka eller om du kräkts i mer än ett dygn.

Om du drabbas av magsjuka ska du tänka på att få i dig vätska, även om det tar emot, så att du inte blir uttorkad. Drick lite i taget och varva vanligt vatten med vätskeersättning. Sötade drycker och lightdrycker kan förvärra diarrén.

Undvik också fiberrik mat, satsa istället på koks fisk, vitt bröd och ris till exempel.

Källa: Livsmedelsverket, 1177 Vårdguiden, magakuten.se Foto: IBL

Läs mer:

Läkaren tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka

Hur smittar magsjuka och vinterkräksjuka?

Maten som lugnar din oroliga mage

Därför får vissa av oss aldrig vinterkräksjuka

Annons