FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Barnläkaren: Vi måste få bort energidrycken från hyllorna!

09 jan, 2018 
Trots flera larm om att barn kan ta skada av energidrycker ökar försäljningen, och många butiker kontrollerar inte barnens ålder vid köp. Tills Livsmedelsverkets rapport är klar i december vill nu barnläkare att drycken ska bort från butikshyllorna.
Annons

I detta nu pågår en utredning hos Livsmedelsverket kring hälsofarorna kring energidrycker, på uppdrag av regeringen. Syftet är att se om det behövs en åldersgräns på dryckerna i butik. 2009 slöt dagligvaruhandens en frivillig överenskommelse om att inte sälja till personer under 15 år – något långt ifrån alla följer.

Och trots de senaste årens larm om hur dåligt energidrycker kan vara för hälsan ökar försäljningen lavinartat. 44 procent har konsumtionen ökat sedan 2014, enligt preliminära siffror från branschorganisationen Svenska bryggerier.

Läs också: Så skadligt är energidryck för din hälsa

– Vi har haft anledning att titta på hur dagligvaruhandeln efterlever kontrollen på folköl och det är handlarna duktiga på. Men vad gäller energidryck verkar det vara en del som struntar i det, säger Fredrik Sörbom som arbetar för Sveriges bryggerier, till Aftonbladet.

Bröstsmärtor och yrsel

Symptomen som ofta drabbar den som överkonsumerat energidryck kan vara bröstsmärtor, yrsel, oro eller oregelbundna hjärtslag.

Annons

Läs också: 13-åring drack energidryck: Fick föras till sjukhus 

– Energidrycker innehåller farmakologiskt verksamma substanser som påverkar kroppens alla organ. Inget av det här behöver kroppen, men man tillför ämnen och exakt vad de gör med kroppen vet ingen, säger han och varnar särskilt för risker som kan uppstå om en person med ett medfött hjärtfel dricker energidryck, säger barnhjärtläkaren Peter Munkhammar som själv träffat många unga med de här problemen.

Energidryck och alkohol

Han tror också att energidryck i kombination med alkohol kan ligga bakom flera dödsfall bland unga.

– Den minsta gemensamma nämnaren är att de har druckit alkohol och energidryck. Man kan inte visa att det är anledningen till dessa plötsliga dödsfall, just eftersom de är döda, men man kan visa att de som inte har dött av det har uppvisat påtagliga effekter på hjärtats funktion, säger han.

Läs också: Varningen: Energidryck kan bidra till missbruk

Tills vi med all säkerhet känner till dryckernas hälsopåverkan tycker Peter Munkhammar att de ska bort.

– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna, säger han.

Källa: Aftonbladet   Foto: IBL

Annons