Barn som känner kontakt med naturen vill skydda den

13 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
De barn som är mycket ute i naturen känner ett större ansvar att skydda den än barn som bara vistas i stadsmiljö, det visar ny svensk forskning. Barnens positiva känslor för naturen kan man väcka till exempel genom att visa hur vi alla är en del av ekosystemet.
Annons

Att det är viktigt för barn att vara i naturen eftersom det får dem att röra mer på sig vet vi redan. Men att det också är bra för naturen att barnen är där visste du kanske inte. Så är det i alla fall om man tänker på framtiden. Ny forskning visar nämligen att barn som är vana vid naturen och känner känslomässiga band till den kommer att vilja skydda den.

Det är en studie som gjorts vid Högskolan i Gävle som visar hur viktigt det är att vi alla, men framför allt barn, får vistas ute i naturen.

– Ju mer barn identifierar sig med staden, desto mindre är de benägna att arbeta för naturen och skydda den, säger miljöforskaren Matteo Giusti till Forskning.se.

Han säger att det är viktigt att vi blir medvetna om hur mycket naturen och ekosystemen faktiskt betyder för oss – annars har vi svårt att känna att det är något att värna om.

Fick ta hand om salamandrar

Recept.se Nyhetsbrev

I ett skolprojekt i Bromma utanför Stockholm fick mellanstadieelever hjälpa salamandrar som gått vilse på sin väg mot sin parning. När eleverna kände ansvar för de utsatta salamandrarna förändrades också deras inställning till naturen.

Annons

Men man måste inte gå så långt som att ha skolprojekt för att väcka barnens ansvarskänsla. Som förälder går det bra att leka fram ett intresse genom att bara vistas i naturen. Barn som endast vistas i stadsmiljö får inte alls samma beskyddande känsla. Och glöm inte att barn gör som du gör, inte som du säger.

– Barnet ser om du är nyfiken på, och rädd om naturen. De kommer att notera om du är bekväm i en miljö eller inte, säger Matteo Giusti.

Hjälp gärna barnen att förstå sambanden i naturen så att de förstår betydelsen av att bevara och skydda. När blommorna och gräset mår bra mår fjärilarna bra och i förlängningen kommer det att påverka oss människor.

– Vi är en del av naturen och kan bara existera som en del av biosfären. Om vi inte samarbetar med den kommer vi inte att kunna stanna här särskilt lång tid, säger Matteo Guisti.

Källa: Forskning.se

Foto: TT

 

Läs mer:

Pratglada föräldrar får smartare barn

Tips på saker att tänka på innan du väljer namn till ditt barn

WHO:s nya riktlinjer: Ingen skärmtid alls för små barn

Annons