FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Här är de skitigaste sakerna på jobbet – 8 bakteriefällor

11 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Här är de skitigaste sakerna på jobbet
Många lägger stor vikt vid ett rent och välstädat hem. Men på jobbet, där vi ändå tillbringar majoriteten av vår vakna tid, slarvas det betydligt mer.
Annons

Tillbaka på jobbet efter semestern? Välkommen till en riktigt skitig arbetsplats!

Enligt en brittisk undersökning är våra kontor mycket smutsigare än de flesta av oss tror. Särskilt de kontaktytor som delas med andra kollegor är stora bakteriehärdar.

Läs också: 7 saker i köket som du måste rengöra oftare än du tror 

Här är de 8 smutsigaste sakerna på jobbet:

1. Vattenmaskinen

Kanske vill du bara sträcka på benen och passa på att dricka lite vatten. Håll dig borta från vattenmaskinen isåfall. På vattenmaskinens kran finns nämligen cirka 2,7 miljoner bakterier per kvadrattum (6,5 kvadratcentimeter).

2.  Kontorskylen (och kaffeautomaten)

Gamla matlådor, dålig frukt och mjölk som sedan länge passerat bäst före-datumet är en riktig dröm för bakterierna. Här frodas ungefär 7 850 bakteriekolonier per kvadratcentimeter och därför rekommenderas att man rensar kontorskylen varannan dag. Men helt ärligt, hur ofta görs det?

Annons

Än mer sällan rengörs displayen på kontorets kaffeautomat, en annan kontaktyta som är full av så kallade hudbakterier som kan sprida förkylnings- och influensavirus.

3. Mikrovågsugnen

Varje dag används kontorets mikrovågsugn upp till 30 gånger, beroende på arbetsplatsens storlek. Kött- och grönsakspartiklar som kontinuerligt värms upp är en perfekt grogrund för diverse obehagliga bakterier.

4. Tvålpumpen

Stäng toalettlocket innan du spolar! Vid spolning med öppet lock sprids en miljon bakterier, som kan färdas upp till sex meter från toalettstolen. De fastnar lätt på andra föremål, exempelvis tvålpumpen. En amerikansk studie har kunnat slå fast att en fjärdedel av alla tvålpumpar på jobbet bär spår av avföringsbakterier.

Bakterier fastnar lätt på andra föremål som exempelvis tvålpumpen
Nej, inte ens när du tvättar händerna går du säker.

Läs också: Så ofta ska du städa – se hela listan! 

5. Skrivbordet

Personaltoaletten ses nog av många som den överlägset största bakteriehärden, men faktum är att ditt eget skrivbord är betydligt skitigare. I snitt finns 10 miljoner bakterier på ett kontorsskrivbord, ungefär 400 gånger mer än i en toalettstol.

Annons

6. Tangentbordet och datormusen

Det lär inte komma som en chock att våra tangentbord är bland det smutsigaste på jobbet. Mellan tangenterna fastnar såväl smuts som döda hudrester, bakterier som sedan fastnar på dina fingrar – närmare bestämt över 3 295 bakterier per kvadrattum.

Datormusen är inte heller särskilt ren med 1 676 bakterier per kvadrattum.

7. Skrivaren

På vissa arbetsplatser vidrörs kontorsskrivaren upp till 300 gånger om dagen, särskilt kontrollpanelen. Det blir en hel del bakterier.

8. Hörlurar och headset

Låna inte ut dina hörlurar eller headset till andra! Allt från hårfibrer till svett och öronvax fastnar på lurarna, som dessutom kan sprida löss. På bara en timme kan antalet bakterier faktiskt ha ökat 700 gånger!

Läs också: 12 saker du aldrig ska dela med andra – om du vill hålla dig frisk 

Källa: Dagens Nyheter, ErgoWeb, Deb Group, Cosmopolitan

Foto: IBL 

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons