FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Snuskiga ställen i ditt hem – här samlas bakterierna gärna

22 nov, 2021 
snuskigaste ställena hemma, där det samlas mest bakterier – soffa, dörrhandtag, tvättmaskin
Var samlas det mest bakterier hemma? Här är några av de snuskigaste platserna. (Och nej, toastolen är inte ens med på topplistan!)
Annons
7 snuskigaste sakerna i ditt hemBrand logo
7 snuskigaste sakerna i ditt hem

Egentligen är det kanske ganska logiskt att det är ytor som vi tar på ofta som det samlas mycket bakterier. Men visste du att bakterier också kan samlas i soffan, till exempel?

Här finns det mycket bakterier i hemmet

Här är några av de platser i hemmet där man brukar hitta flest bakterier.

Mobiltelefonen

De flesta har idag med sig sin telefon både hela dagen och överallt. På toaletten, i köket, på jobbet, i affären … Det här gör att det samlas en mängd bakterier på mobilen.

Tvättar du händerna utan att ha tvättat av din mobil emellanåt kommer du alltså att ha en hel del bakterier på fingrarna ändå. Torka av mobilen med våtservetter för skärmar emellanåt.

Handtag och lampknappar

Vad är det första du tar i när du kommer hem? Dörrhandtag och lampknappar? Är ni flera som bor i hemmet så är det här ställen som de flesta rör vid (och ofta utan att ha tvättat händerna före).

Annons

Det här är ytor som rekommenderas att man torkar extra noga i influensatider, speciellt om någon i hemmet känner sig sjuk.

handtag med bakterier i hemmet

Tangentbordet

Tillhör du dem som jobbat hemma vid datorn mycket mer under coronapandemin? Då tillbringade du kanske dagarna vid en av hemmets största bakteriesamlingar – tangentbordet. Här hamnar alla bakterier från händerna, under hela dagen. Liksom bakterier från nysningar och annat.

Folkhälsoprofessorn Kelly Reynolds vill, via Shape, dessutom höja en varningens finger för att äta vid tangentbordet. Då mat som trillar ner mellan tangenterna kan bilda riktigt mycket bakterier som du sedan kan få i dig och bli sjuk av.

Soffan

I en ny studie som bland annat Reynolds var inblandad i såg man att soffan kunde vara en smutsig plats att hänga på. De såg att när vi sätter oss i soffan så kan dammpartiklar med bakterier flyga upp i luften, och hamna i våra lungor då vi omedvetet andas in dem.

Att dammsuga soffan ofta, med ett bra munstycke anpassat för det, kan därför vara ett bra tips.

soffa i hem full av bakterier

Fjärrkontrollen

Precis som handtag och lampknappar så är fjärrkontroller ofta någon som hela familjen pillar på några gånger om dagen. Att torka av den med något bakteriedödande någon gång i veckan i alla fall kan vara en bra idé.

Annons

Skärbrädan

Tycker du att toaletten känns som en riktig bakteriehärd. Då kanske du blir förvånad över att höra att det finns studier som visar att det finns upp till 200 gånger så många fler bakterier på en skärbräda än på toasitsen.

Skärbrädor behöver både rengöras ordentligt efter varje användning och bytas ut ofta. Dessutom kan det vara bra att ha olika skärbrädor för olika livsmedel.

Tvättmaskin full av bakterier

Tvättmaskinen

I en tvättmaskin som kan se ren ut om man bara tittar på den kan det dölja sig ordentligt med bakterier. Inte minst efter att man tvättat underkläder som innehåller e-kolibakterier.

Läs också: Hacket som visar hur snuskig din "rena" tvättmaskin är

Därför ska man vara noga med att tvätta ur maskinen, låta den gå tom, med riktigt varmt vatten noga då och då.

Andra ställen det finns mycket bakterier hemma är:

  • Disktrasan
  • Köksbänken
  • Kökshandduken
  • Tandborstmuggen
  • Kaffebryggaren

Källa: Shape Foto: TT

Annons