Vaknar du mitt i natten för att bajsa? Det här vill din kropp säga dig

bajsa på natten

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:20

Efter reklamen: 4 sätt att lindra IBS-magen

(1:20)

De flesta är vana vid att i perioder behöva gå upp och kissa mitt i natten. Men att väckas av att bajsnödigheten slår till är inte lika vanligt. Det är rent av någonting som du borde kolla upp och ta på allvar, menar experten.

– Nattliga tarmrörelser anses vara ett "larmsymptom" som kan signalera att någonting är fel, säger Maia Kayal till tidningen Livestrong. Hon är läkare och professor på avdelningen för gastroenterologi vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai i New York.

Att någon gång ibland behöva gå upp på toa nattetid behöver dock inte innebära en sjukdom, men om du natt efter natt vaknar och känner dig bajsnödig så bör du uppsöka en läkare och genomgå en undersökning av tarmen.

3 orsaker till nattlig bajsnödighet

Här listar läkaren tre saker som skulle kunna vara orsaken till dina nattliga toabesök.

1. Du har problem med matsmältningen

Inflammatoriska tarmsjukdomar som exempelvis Crohns sjukdom och Ulcerös kolit ger ofta nattliga toabesök som symtom. Dessa sjukdomar orsakas av en långvarig inflammation som så småningom skadar mag-tarmkanalen. Förutom nödighet nattetid så ger sjukdomarna andra symtom:

– Patienterna har vanligtvis även andra symtom som viktminskning, buksmärtor, blodig diarré eller magsår, bortsett från nattliga tarmrörelser säger Maia Kayal.

Även IBS, Irritable bowel syndrome, kan orsaka att du behöver gå upp och tömma tarmen på natten.

2. Biverkningar av din medicin

Kan du se ett samband mellan att du nyligen börjat med en ny medicin och att de nattliga besöken kom i samband med detta? Läkemedel som antibiotika, NSAID (ibuprofen) och mediciner som innehåller magnesium kan nämligen vara boven i dramat.

Många läkemedel är starka för magen och leder till diarré. Undvik att ta diarréförstoppande om du misstänker att det orsakas av en medicin, kontakta då istället en läkare.

3. Infektion eller bakterier

Har du sprungit till toa mitt i natten flera dagar i rad? Då kan du ha drabbats av en mag- och tarminflammation, eller som vi oftare brukar kalla det: maginfluensa. Den kan ha orsakas av en infektion från bakterier eller virus. Kanske genom någonting du har ätit eller druckit under de senaste dagarna.

Ofta går denna typ av besvär över av sig själv, men kom ihåg att vila och dricka mycket vatten, då diarré kan göra dig uttorkad. Om besvären inte går över inom en vecka eller du börjar få blod i avföringen bör du uppsöka en läkare.

Foto: TT Källa: Livestrong.com

Redaktionens tips

Hemorrojder? Här är orsakerna till analklåda och vad du kan göra åt det

Tarmcancer: Här är symtomen att hålla koll på

5 saker din svullna mage försöker säga dig

Dela på: