Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Enkla matvanor och rutiner – som din mage mår bra av

09 mar, 2025
author Kristina Lager
Kristina Lager
Man och kvinna lagar mat
Brukar du kika ner i toan efter ett längre toabesök? Eller på pappret när du torkat dig? Färg, form och hur ofta du går på toaletten kan berätta för dig hur du mår!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Brukar du prata avföring med familj och vänner? Trodde väl inte det. Du kanske inte skulle bli den mest uppskattade middagsgästen om du tog upp ämnet samtidigt som fiskgrytan serveras. Att prata bajs är fortfarande lite tabu. Men du har kanske däremot funderat över om ditt bajs är normalt. Är inte det som ligger i toaletten ovanligt ljust, eller kanske mörkare, än vanligt? Varför är jag plötsligt lös? Eller varför har jag inte varit på toaletten på flera dagar?

– Det här ett ämne som vi inte talar så ofta om som vi kanske borde. Det är lättare att prata om andra kroppsliga problem än om hur vi sköter vår mage. Tyvärr är det också en anledning till att många väntar lite för länge innan de söker hjälp, säger Ann-Sofie Backman, överläkare och specialist på mag-tarmsjukdomar.

Ann-Sofie Backman
Ann-Sofie Backman är överläkare och specialist inom mage-tarm. Foto: Linda Broström

Så ofta är det normalt att bajsa

Ann-Sofie berättar att allt från att bajsa tre gånger per dag till tre gånger i veckan är normalt. Det finns en stor individuell variation, som bland annat beror på det vi äter. Så länge du mår bra, håller vikten och inte har ont i magen så kan du känna dig lugn.

Annons

Att ha diarré eller förstoppning i några dagar är inte heller farligt eller märkligt De flesta förändringar beror på det du har stoppat i dig. Ann-Sofie poängterar att mag-tarmsymtom är ett av världens vanligaste symtom, där allt verkligen inte behöver vara farligt. Däremot är det bra att hålla koll på en större förändring som håller i sig en längre tid, och om det är kopplat till andra nya tillkomna symtom från kroppen. Som trötthet eller andfåddhet och viktnedgång.

Råd för bättre maghälsa

Om du är lös i magen:

• Var lite försiktig med mycket fibrer.

• Undvik alkohol.

• Undvik starkt kryddad mat.

• Tarmreglerande som ­inolaxol eller vi-sibilin kan ibland stabilisera lättare besvär.

• Sök vård om kraftigt ökad frekvens, nattliga besvär eller andra nytillkomna besvär.

Om du är hård i magen:

• Drick ett extra glas vatten vid måltiderna.

• Öka ditt fiberintag genom att äta mer grönsaker, ­baljväxter och fullkorn.

• Rör på dig.

• Regelbunden användning av husk, psyfilliumfrön eller katrinplommon är bra och klassiska husmorstips.

• Även här kan tarmreglerande som Inolaxol eller Vi-siblin hjälpa.

– Du ska var uppmärksam på om du plötsligt måste tömma tarmen oftare eller om du inte kan kontrollera tarmen riktigt, det kanske läcker avföring. Om du måste gå upp mitt i natten eller om det skulle komma blod i avföringen. Har du ont i magen eller om du plötsligt blir förstoppad och du aldrig varit det tidigare, då finns det också anledning att söka vård.

Annons

Utöver att fundera på vad du har ätit kan du även se över omvärldsfaktorer, inte minst stress som mag-tarmkanalen påverkas mycket av. När det gäller mat så skyndar en del på frekvensen medan annan mat, som till exempel blåbär, stoppar upp. Maten kan också påverka färgen på bajset. Har du ätit en sallad med rödbetor så kan din avföring vara röd dagen efter. Och har du njutit av en stor skål med blåbär, ja, då kan avföringen bli nästan svart. Fundera på vad du ätit innan du blir allt för orolig. Din mage kan också påverkas av de mediciner du äter, eftersom de kan påskynda eller lugna ner magtarmkanalens rörlighet.

– Äter du smärtstillande mediciner som morfin och citodon så är det vanligt med förstoppning. Tar du någon form av antibiotika så påverkar det magtarmkanalen och tarmfloran och kan ge besvär med diarré.

Hur ser bajset ut?

Ibland är avföringen ljusare. Ibland bajsar man långa korvar, ibland små harpluttar. Brukar du kika på det som kommer i toaletten? Det kan vara bra att göra det med jämna mellanrum, menar Ann-Sofie. Men lugn, du behöver inte plocka upp bajset och titta med lupp – släng bara ner en blick i toaletten, kanske en gång i månaden, så du vet hur ditt bajs ser ut när du mår bra.

Annons

Sunda rutiner för magen

Vad kan jag tänka på för tarmen?

– Magen tycker om regelbundenhet. Det handlar om när på dygnet du äter, men också att du försöker ha lite uppehåll mellan måltiderna så att du inte stoppar i dig något hela tiden. Det blir en stress för magen. Låt det gå två, tre timmar mellan dina måltider, till exempel mellan lunch och mellanmål. Då hinner du smälta maten och tömma magsäcken så att du är redo för nästa måltid. Annat som är viktigt är att tugga ordentligt och att äta i lugn och ro.

Blandad kost från hela kostcirkeln är bra och ligger i linje med de nordiska näringsrekommendationerna, tipsar Ann-Sofie Backman.

– Vi rekommenderar ofta en fiberrik kost, men vissa kan reagera negativt på för mycket fibrer och får gaser och ont i magen. Då gäller det att hitta vad just din mage mår bra av. Men generellt gäller att du ska äta en stor del grönsaker, och fiber­­­rik kost med tillskott av proteiner. Fisk och kyckling är bra, rött kött kan du äta men vara lite sparsam med. Försök att under en vecka få i dig många olika typer av fibrer genom att äta en variation av grönsaker och frukt. Det kan också vara bra att veta att alkohol kan ge diarré.

Annons

Magen gillar även regelbundenhet när det kommer till motion, då träning ger magen bra cirkulation. Men lagom är bäst. Är du för stillasittande då vet du att du kan du bli förstoppad. Men elitidrottare och till exempel långdistanslöpare kan istället ofta få problem med diarré. Väldigt hård träning sätter nämligen fart på magtarmkanalen.

Sist men inte minst – bajsläckage. Att inte kunna hålla sig kan vara ett kvinnligt problem, som många tycker är jobbigt att prata om, även med läkare.

– Mikroskopisk kolit kan drabba alla åldrar, men det är mycket vanligare bland kvinnor efter menopaus. Det är en oblodig, frekvent och vattentunn avföring som gör att du får svårt att hålla dig. Man utreder den med hjälp av koloskopi och tar prover från tarmväggen för att utesluta inflammation. Har du de här problemen, gå till läkaren, det finns bra behandling att få. Det är viktigt att du inte går hemma och lider i onödan, säger Ann-Sofie.

Annons

Håll toa-koll

Om du ser rött blod

Om det är rött blod så kommer det oftast närmare själva ändtarmsöppningen. Att blodet är rött betyder att det är färskt, då har det inte passerat eller stannat i tarmen någon längre tid. En vanlig orsak till rött blod är hemorrojder. Det är stora kärl runt ändtarmen som kan gå sönder om det blir en stor press på dem vid hårt avföring. Blödande hemorrojder är vanligt under ­graviditet. Men om du får mycket problem med hemorrojder bör du söka vårt. Rött blod i avföringen kan också vara ett varningstecken och bero på en tumör eller inflammation i ändtarmen.

Om bajset är svart

Om din avföring är svart, mörk och lite smetig då sitter problemet högre upp. Det kan bero på magsår, eller problem i tunntarmen alternativt högt upp i tjocktarmen. Det röda blodet hinner bli svart innan det kommer ut. En rekommendation är att du då och då tittar på din avföring.

Om bajset nästan är vitt

Sjukdomar i levern eller bukspottskörelen kan bidra till ändrat färg på tarminnehållet och göra det nästan vitt eller kittfärgat. Kontakta vården i så fall. Oftast kommer inte det här plötsligt, utan i samband med andra symtom.

Om du har slem i bajset

Lite slem kan vara helt normalt och ett tecken på att avföring går snabbt genom tarmen. Men mycket slem och ofta i kombination med blod kan vara ett tecken på en inflammatorisk tarmsjukdom och då bör du söka vård.

Gå till läkaren om du:

• Känner en onormal trötthet.

• Har buksmärta.

• Går ner i vikt utan att ha förändrat kost och motionsvanor.

• Nytillkommen andfåddhet. Om du plötsligt inte orkar gå uppför en trappa, kolla ditt blodvärde. Har du plötsligt ett lågt blodvärde bör man göra en mag/tarmutredning då det kan hänga ihop med en inflammatorisk tarmsjukdom eller cancer.

Foto: TT/Shuterstock

Annons